В деня на Европа - 9 май, в Двореца на

...
В деня на Европа - 9 май, в Двореца на
Коментари Харесай

Деца от ромския квартал в Сливен за втори път ще свирят във Франция

В деня на Европа - 9 май, в Двореца на музиката в Страсбург, четири деца от ромския квартал " Надежда " в Сливен ще вземат участие в огромен типичен концерт, проведен в границите на Френското председателство на Съвета на Европа, научи ДУМА от Десислава Бинева, сътрудник по плана и шеф на Българския културен институт в Париж.

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, дружно с млади музиканти от още 26 европейски страни, ще свирят Равел, Мусоргски, Григ, Бетовен в границите на културната стратегия на събитие от изключителна значимост - показване резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година жители от страните членки, в разговор с институциите, споделяха оферти и хрумвания по какъв начин би трябвало да се промени Европейски Съюз. Сред участниците в конференцията на 9 май са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

Само за няколко месеца това е втората покана за присъединяване в огромно, влиятелно интернационално събитие към българска самодейност " Музиката вместо улицата ". През февруари т.г. децата участваха в концерт в Парижката филхармония на 120 младежи от 27 страни в границите на плана " DEMOS " на една от най-големите музикални институции в света, който дава сцена на деца от обществени групи със усложнен достъп до просвета и обучение, за което ДУМА писа. Концертът беше проведен под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон и сплоти млади музиканти от европейски организации, които развиват сходна активност. Открит беше от министърката на културата на Франция Розлин Башло в наличието на публични лица и дипломатически представители. Българският културен институт в Париж беше сътрудник на събитието.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на контрабас. И четиримата живеят в ромската махала в Сливен и от години посещават школата " Музиката вместо улицата " - самодейност на цигуларя Георги Калайджиев, родом от Сливен. До момента през нея са минали над 300 деца, някои от които са траяли музикалното си обучение в учебни заведения с подобен профил и се занимават с музика професионално.

" Музиката вместо улицата " е основан през 2008 година и до през днешния ден остава уникален в България културен и учебен план, с помощта на който деца от от ромския квартал в Сливен учат принадлежности и свирят типичен творби. Там е роден и Георги Калайджиев, основател и мотор на самодейността, който, след 20-годишна кариера със " Софийски солисти ", живее в Германия и поделя времето си сред своя дребен камерен оркестър и работа с децата в България дружно с дългогодишната си партньорка в живота Мария Хаушилд. Преподавателка в школата и един от стълбовете на самодейността е Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото основаване на плана.

Лайв срийм на концерта в Страсбург ще бъде наличен на 9 май от 20 ч. (Франция), 21 ч. (България) в обществените медии на Министeрството на културата на Франция, Френското председателство на Съвета на Европа

На Парижката филфармония Live:

На Българския културен институт в Париж:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР