В Деня на Ерусалим ударите застигнаха самия свещен град. Нетаняху

...
В Деня на Ерусалим ударите застигнаха самия свещен град. Нетаняху
Коментари Харесай

Хамас обсипа Израел с ракети и получи мощен залпов отговор

В Деня на Ерусалим ударите застигнаха самия заветен град. Нетаняху съобщи, че палестинците са минали алената линия и предизвести, че отговорът ще е силов. Успокояване не се вижда макар международните апели и опити за дипломация

Палестински придвижвания и Израел си разменят ракетни удари и взаимно се упрекват за ескалацията на напрежението.

Израел съобщи в началото, че ракетният обстрел по негови региони от линията Газа продължава и тази заран, съобщи ДПА.

" От 18 ч. през вчерашния ден терористични групи от Газа изстрелват ракети по израелски цивилни. Без спиране. В момента е 4 часът сутринта. Това са 10 часа ракетен обстрел ", написа в Туитър израелската войска.

Преди среднощ армията съобщи, че са били изстреляни над 150 ракети, като десетки от тях са прехванати от израелските Противовъздушна отбрана системи " Железен купол ". До момента са изстреляни над 200 ракети.

Най-малко шестима души са ранени в южния израелски град Ашкелон от ракетния обстрел, съобщи в Туитър израелската войска, представена от ТАСС.

Вчера групировката " Бригади на Езедин ал Касам " даде период на израелските управляващи до 18 ч. да изтеглят силите си от Храмовия рид и квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим и да освободят арестуваните в последните стълкновения.

По данни на израелската войска по-късно от линията Газа е почнал ракетният обстрел против Израел.

Откакто нощес дъжд от ракети бяха изстреляни от Газа в символ на взаимност с палестинците от Източен Ерусалим, израелската войска умножи ударите по блокирания палестински анклав.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По данни все още в тези удари са починали 22 души, само че броят им може би в действителност е по-голям, защото въоръженото крило на придвижването Хамас, контролиращо анклава, заяви през днешния ден за нови " мъченици ", без да посочи какъв брой са и къде са починали.

Израелски медии оповестиха, че към среднощ представител на Хамас е заплашил с широкомащабни офанзиви против Израел, в случай че израелската полиция не напусне Храмовия рид до 02.00 часа. След приключването на периода на този ултиматум представителят на Хамас е декларирал, че офанзивите са прекратени, тъй като израелската страна е изпълнила настояването. Засега обаче няма удостоверение от израелската полиция, че се е изтеглила от отбелязва ДПА.

Черна равносметка

Ислямисткото придвижване Хамас, ръководещо в линията Газа, заяви за 22 починали, в това число 9 деца, при израелските удари в отговор на ракетните залпове откъм палестинския анклав, също и за над 106 ранени.

Израелската войска осведоми за 15 убити бойци на Хамас и на друга въоръжена формация - " Ислямски джихад ". Тя добави, че е поразила 130 военни цели, множеството на Хамас.

Стотици са ранени във всекидневните конфликти сред израелската полиция и палестинци на Храмовия рид от петък насам.

" Ислямски джихад ", втората палестинска въоръжена формация в линията Газа, заяви през днешния ден, че двама от командирите ѝ са починали при израелските удари по палестинския анклав, съобщи Франс прес.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Двама командири от бригадата " Ал Кудс " (въоръженото крило на движението) са убити, а осем души - ранени, в това число една жена и две деца, при въздушните удари по апартамент в квартала " Ал Римал " в Газа, обявиха за Агенция Франс Прес източници от " Ислямски джихад ".

Как стартира всичко и за какво

През последните дни спорът сред израелци и палестинци ескалира. През уикенда стотици души бяха ранени в тежки конфликти на Храмовия рид в Ерусалим.

Снощи се стигна до нови конфликти сред палестински стачкуващи и израелската полиция в региона на джамията Ал Акса в Стария град на Ерусалим - третото най-свято място за почитателите на исляма. Броят на ранените палестинци е достигнал минимум 612, по последни данни на Палестинския Червен полумесец, представен от ТАСС.

Израелската полиция пък заяви за девет потърпевши свои чиновници при най-тежките конфликти в Източен Ерусалим от 2017 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Палестински медии оповестиха, представени от ТАСС, че израелската полиция е изгонила вярващите от джамията Ал Акса. След това израелските чиновници на реда напуснали храма.

Нетаняху: Хамас прекрачи алената линия

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, предизвести по-рано, че страната му " ще реагира със мощ, а оня, който нападна, ще заплати висока цена ". " Терористичните организации в Газа прекрачиха една алена линия... в Деня на Ерусалим, като изстреляха ракети чак по региона на Ерусалим ", сподели Нетаняху, който разиска нощес развиването на обстановката с командващите въоръжените сили и ръководителите на тайните служби.

Той предизвести израелците, че " сегашният спор може да продължи известно време ".

На 10 май Израел означи Деня на Ерусалим, в който празнува годишнината от завладяването на източната част от града по време на Шестдневната война през 1967 година Израелската анексия на Източен Ерусалим, който палестинците желаят за столица на бъдещата си страна, не е приета от интернационалната общественост като цяло.

Световен апел към двете страни: Успокойте се неотложно

На този декор редица западни сили приканиха за деескалация на напрежението, съобщи Франс прес.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб осъди ракетния обстрел от страна на Хамас по Израел и насилието в Ерусалим. Той прикани за " незабавна деескалация от всички страни " в спора.

" Всички страни (в конфликта) " имат " задължението да заобикалят нови цивилни жертви ", предизвести немският министър на външните работи Хайко Маас. В същото време той акцентира, че " нищо не оправдава изстрелването на ракети против израелското цивилно население ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън също прикани всички страни в спора към деескалация. Ракетният обстрел против Израел би трябвало да спре, акцентира Блинкън и се разгласи за " съответни ограничения за усмиряване на играта ".

Държавният секретар на Съединени американски щати приказва пред публицисти, приемайки във Вашингтон йорданския министър на външните работи Айман ас Сафади.

Ерусалим е " алена линия " за Йордания, предизвести от своя страна Сафади.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани за неотложно преустановяване на насилието сред Израел и палестинците в линията Газа и Източен Ерусалим.

" Всички (израелски и палестински) водачи имат отговорността да работят против екстремистите. Статутът на светите места би трябвало да бъде спазван изцяло ", написа в официално съобщение на Европейски Съюз.

Дипломатически източници оповестиха пред Франс прес, че Организация на обединените нации е почнала благодарение на Катар и Египет посредническа задача за деескалация на насилието сред страните в спора.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е декларирал в диалог по телефона с йорданския крал Абдула, че " коравосърдечните " офанзиви против палестинците са ориентирани против всички мюсюлмани и е добавил, че Турция и Йордания би трябвало да работят дружно, с цел да ги спрат.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт дефинира като " безразборни и безотговорни " израелските въздушни удари против линията Газа и сподели, че с дейностите си в Ерусалим Израел е предизвикал ескалация на напрежението, съобщи Ройтерс.

" Израелските нарушавания в Ерусалим и толерирането от страна на израелското държавно управление на еврейски екстремисти, враждебни към палестинците и арабите, е това, което докара до нагнетяване на обстановката по този рисков метод ", се споделя в изказването на Абул Гейт. По думите му офанзивите против Газа са " окаяна демонстрация на мощ за сметка на детска кръв ".

Малъкшанс за триумф " зад кулисите "

На 10 май Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разиска на изключително съвещание посредством видеоконферентна връзка насилието в Ерусалим. Той обаче не съумя да одобри декларация по въпроса, защото съгласно Съединените щати " обществено обръщение не е уместно на този стадий ", споделиха цитираните дипломати.

Съединени американски щати, непосредствен съдружник на Израел, обяснили на останалите 14 страни членки на Съвета за сигурност, че " работят зад кулисите " за усмиряване на обстановката и " не са сигурни, че на този стадий една декларация би помогнала ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР