В Деня на будителите учените от БАН и Селскостопанската академия

...
В Деня на будителите учените от БАН и Селскостопанската академия
Коментари Харесай

Учени протестират в защита на българската наука

В Деня на будителите учените от Българска академия на науките и Селскостопанската академия излязоха на митинг за почтени приходи и в отбрана на българската просвета.

Протестното шествие на учените от Българска академия на науките и Сескостопанската академия мина по централни столични булеварди, оставайки венци пред паметника на Стефан Стамболов. Такива венци следва да бъдат сложени пред паметника на Васил Левски и паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Декларация с претенции на протестиращите беше импортирана в Министерството на финансите и в Министерски съвет. Предстои да бъде импортирана декларация и в Народното събрание.

Учените носят плакати с надписи " Не на демагогията ", " Време е за нарастване на заплатите ни " и " Без нас и без просвета - България е без бъдеще ". Учените упорстват заплатите им да се изравнят със междинната работна заплата за страната, която е 1060 лв.. За съпоставяне трудовото заплащане на доцент сега е 750 лв.. Учените желаят още 75 милиона лв. за просвета в " Бюджет 2018 ", с цел да може парите за науката да доближат 1 % от Брутният вътрешен продукт при 0,18 % сега.

Ако настояванията не бъдат изпълнени, следват серия от митинги, заплашиха учените. Проф. Даниела Ковачева от Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките разяснява:

Това недофинансиране… Един докторант, неговата стипендия е 450 лв., която е под минималната заплата… Какъв тласък ще има един младеж със приключено висше обучение да стартира докторантура, когато чистачките взимат по огромни заплати.

Организатори на митинга са синдикатите КТ " Подкрепа " и КНСБ. Здравко Здравчев от " Подкрепа " сподели:

България е основана с помощта на хората на духа - това са учените хора. Благодарение на това ние днеса имаме страна и не може тази страна да се отнася по този метод с хората, които я сътвориха.

Протестното шествие на учените се чака да приключи с протест пред паметника на Цар Александър Втори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР