В Деня на будителите ИК Марица откри изложба от кампанията

...
В Деня на будителите ИК Марица откри изложба от кампанията
Коментари Харесай

Бомонти вдигат фабрика в Пловдив, Вакаро открива киносалон

В Деня на будителите ИК " Марица " откри галерия от акцията „ Пловдив през годините ”. Експозицията е отдадена на тези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които сложиха основите на локалната стопанска система и осигуриха нейния напредък във времето.

В 20 пана изложбата " Емблематичните марки на Пловдив " ще ви запознае с историята и сегашното на икони в бизнеса като „ Каменица ”, „ Филикон ” и „ КЦМ ”. А също и със значимите публични институции, основали и дали късмет за развиване на цели генерации съумели пловдивчани. Сред тях са Драматичният спектакъл, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „ Иван Вазов ”, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на самодейността " Пловдив през годините ", в която към този момент ви срещнахме с огромните персони на града, неговите духовни и културни средища, естествените забележителности на региона и района.

Изложбата е подредена на площад „ Централен ”.

***

В средата на XIX век евреите Леон Ороси и Херман Бек били принудени да изоставен Виена. Отворили магазин в Истанбул. Привлечени от обещаващия пазар в Близкия изток, техните синове основали компанията „ Орозди-Бак ”, която почнала да построява верига от представителни магазини за европейски артикули в Кайро, Солун, Истанбул, Пловдив, Басра, Алепо, Букурещ, Измир, Бейрут и още 20 други средища. Централата на интернационалната комерсиална верига, която по едно време стигнала чак до Бирма и Япония, се открила в Париж. Пловдивският магазин бил построен в края на XIX в. През 1905 година магазинът бил трансфериран към английско-българската компания на Саркис Куюмджиян. През XXI в. „ Орозди-Бак ” се ориентира към търговия с тъкани, облекла и бижута.

БОМОНТИ

Братята Бомонти оставят трайна диря в историята на Пловдив. Швейцарците строят оризарна и фабрика за алкохол в региона на пловдивската железопътна гара. Изграждат също спиртоварна в Катуница. Те предизвикват Фрик и Шулцер да създадат пивоварна в Пловдив, като им доверяват тайните за направа на качествена бира. Тяхна е също концепцията за устройване на парк и питейно заведение в региона на фабрика „ Каменица ”. Братята Бомонти поставят основите на пивоварната промишленост в Турция, като фабриката им в Истанбул е ситуирана на повърхност от 40 декара. В наши дни „ Hilton Istanbul Bomonti ” е най-големият хотел в Истанбул и разполага с 829 стаи.

ВАКАРО

Карло Алберти Вакаро се открил в Пловдив към 1878 - 1879 година с желание да продава аграрни машини на българите. На пръв взор безразсъден проект, само че с самообладание и неизменност съумял. На Първото българско ревю в Пловдив през 1892 година посочил техника от Съединени американски щати, Германия, Чехия, Австрия. Някои го назовават „ татко на българското съвременно земеделие ”. През 1901 година Вакаро се насочил към тютюневата индустрия и през 1909 година имал най-модерната фабрика. След 1906 година работи в София - шеф е на Балканска банка, създател на Италианска и българска комерсиална банка.

Неговият наследник Едмондо Вакаро открива първия съвременен киносалон в Пловдив - именитото кино „ Екзелсиор ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР