В деня на бащата - за 12 та поредна година

...
В деня на бащата - за 12 та поредна година
Коментари Харесай

Бащи, разделени с майките на децата си, искат законодателни промени и споделено родителство

В деня на бащата - за 12 та поредна година пред Министерството на правораздаването излизат на митинг татковци, които са разграничени с майките, само че желаят да прекарват повече време с децата си. Те упорстват за законодателни промени.
Инициативата е под наслов „ Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство, като изход, с цел да могат повече деца да живеят и със своите татковци. В момента няма институция, която да се следи дали се извършват правосъдните решения при бракоразвод във връзка с контактите с децата. В 96 % от случаите на спор сред двама родители съдът се произнася в интерес на майката и присъжда попечителството над децата на нея - по този начин детето постоянно губи контактите с татко си. Адвокат Карло Луканов разясни:
" Смисълът на това споделено родителство, е да се вкарат наложителни правила, които да не разрешават на някой от родителите да господства и на спора сред тях да предопределя къде ще бъде детето ".
Родителите на разграничените деца би трябвало да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в доста страни, време е да се направи и у нас. Все повече в Европа навлиза споделеното родителство, без да се прецизира пола на двамата родители, само че това не е тревожно, споделя Карло Луканов.
Изпълнението на правосъдни решения у нас не работи
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР