В Деня на българския лекар в централата на БЛС беше

...
В Деня на българския лекар в централата на БЛС беше
Коментари Харесай

В централата на БЛС откриха бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов

В Деня на българския доктор в централата на БЛС беше открит бюст-паметник на доктор Стефан Черкезов, оповестиха от съсловната организация.

Навръх празника – 19 октомври, на който почитаме Св. Иван Рилски, покровител на българските лекари, беше формалното разкриване на скулптурата на доктор Черкезов, в символ на респект и благодарност към личността и делото му. Тази година се навършиха 60 години от жертвата на младия доктор, който на 15 август 1963 година избавя 47 души от пламнал рейс, само че умира от раните си.

Бюстът на доктор Стефан Черкезов е направен от скулптора Красимир Кръстев-Ломски. Той е отлят от месинг и е подложен върху фундамент от черен гранит. Скулптурата съставлява реален портрет на доктор Черкезов.

„ В основаването на облика съм се стремил да пресъздам драматизма и непоколебимата увереност в погледа на индивида, застанал пред огнената пропаст и взел стремително решение да избави другите, даже и с риск за живота си, който за жалост и изгубва “, споделя за творбата създателят.

„ Силата на лекаря е в неговото сърце “. Тези думи на Парацелз, които са изписани на скулптурата, доста тъкмо разказват нашата задача като лекари, само че и като индивиди “, съобщи при откриването на бюста доктор Иван Маджаров – ръководител на УС на БЛС. Той акцентира, че паметникът увековечава името на доктор Черкезов и ще припомня на всички гости за неговото дело. Д-р Маджаров благодари на всички донори, които подкрепиха със средства построяването му.

Инициаторът на построяването на скулптурата доктор Тотко Найденов означи, че доктор Черкезов изгаря, с цел да живеят другите, и реализира девиза на средновековните лекари „ Светейки на другите, горя “.

По-късно през днешния ден, на формалната гала „ Лекар на годината 2023 “, следва за първи път да бъде връчено отличие за лекарска безрезервност и нравственос на името на доктор Стефан Черкезов. Ще бъде разгласен и носителят на званието „ Лекар на годината “, както и отличените в обичайните категории почтени медици. Церемонията през днешния ден ще е по-специална, тъй като ще се организира за 20 следващ път, като първата самодейност беше на проф. Андрей Кехайов през 2003 година

Днес също по този начин се навършват 30 години от формалното признание на 19 октомври за Ден на българския доктор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР