В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите

...
В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите
Коментари Харесай

Учени: На празника си сме гневни и тъжни, искаме нормална държава

В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите на учените и работещите в региона на науката от Селскостопанската академия и Академията на науките Българска академия на науките излезнаха на протестен протест шествие.
Шествието сервира венци в символ на благодарност пред паметника на Васил Левски и Св. Св. Кирил и Методий и ще връчи заявления в Министерството на финансите, Министерски съвет и Народното събрание.
Пред обектива на Actualno.com учените оповестиха, че стачкуват против геноцида на българската просвета , мизерното и унизително възнаграждение на високвалифицирания труд , неналичието на управническо отношение и съответни решения за гарантиране на заслужен труд и обществена отбрана.
Сподели с товите другари
" В България за науката няма никакво внимание – нито от политици, нито от ръководещи, което се вижда от бюджета, който са планували ръководещите за идната година. Десета поредна година учените и всички научни служащи не получават почтено заплащане за работата си ", разяснява Валентина Васильонова – зам.председател на Федерацията на синдикатите от земеделието към КНСБ.

" Средната работна заплата в Селскостопанска академия, която е една от двете академии в България дружно със Българска академия на науките, е 730 лв. , което е с към 300 лв. по-малко от междинната работна заплата в България. Това е теоретичен труд, изискващ доста години инвестиция в обучение, умения, в осведоменост, в подготовка, характерни умения. Продуктът, които създават, е с висока добавена стойност, той има принос към икономическия напредък на странта ни , за тази година е 4% ", разяснява още Васильонова.
Сподели с товите другари
Тя показа, че от 1900 души в Селскостопанската академия към 67% от всички работещи са на минимална заплата , без значение дали са високовалифицирани експерти или работя нещо, което не изисква такива квалификации.
Младите асистенти пък получават към 461 лв.. " Работното време на един теоретичен служащ не стартира от 9 и не приключва в 5 . В останалата част от времето би трябвало спомагателен труд, време, средства, с цел да се приготви и образова, да бъде в течение на последните постижения ", сподели още Валентина.


Ти и други протестиращи показаха възмущението си от това, че няма нарастване на работните заплати на учените цели 10 години. " Хората са гневни, на празника си те са избрали за втора поредна година да излязат на митинг на празника си. Ние желаеме да бъдем естествена страна, да съхраним възрожденските си правила на почитание към учения, нямаме бъдеще, в случай че не влагаме в обучение ", приключи Васильонова.
Actualno.com напомня, че и в петък (27 октомври) над 9000 души излязоха на протестно протест шествие по улиците на София, проведено от КНСБ. Протестиращите упорстваха за стартова заплата от най-малко 700 лв. за висшист, който стартира работа по специалността си, най-малко по 100 лв. над заплатата за работещите във всички браншове още от тази година, и опазване на добавката за клас прослужено време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР