В Деня на българската Конституция ученици и студенти от новооткритата

...
В Деня на българската Конституция ученици и студенти от новооткритата
Коментари Харесай

Ученици и студенти гостуваха на магистрати във Варна

В Деня на българската Конституция възпитаници и студенти от новооткритата компетентност " Съдебна администрация “ в Икономическия университет във Варна гостуваха в Съдебната палата на площад " Независимост “, където работят Окръжната прокуратура във Варна и Варненският областен съд. Освен празничния ден за магистратите, които през днешния ден празнуват професионалния си празник, мотивът за младежкото наличие бе и Денят на отворените порти, който по традиция означават дружно прокуратурата и съдът.

С думи към младежите се обърнаха ръководителят на Варненския областен съд Марин Маринов и административният началник на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров. Г-н Маринов описа на гостите на Съдебната палата за плановете на Варненския областен съд, като жив интерес провокира съществуването на така наречената синя стая. В нея се разпитват деца, станали жертва на закононарушения, изясни прокурор Николета Арнаудова. Създаването на специфичната стая за разпит на деца бе направено преди две години от Варненския областен съд.

Г-н Чавдаров предложения учениците и студентите, които имат интерес към правото, да изберат специалността на прокурора.  Студентите по правосъдна администрация бяха осведомени от правосъдния админ на Окръжната прокуратура във Варна Елена Миланова със системата за инцидентно систематизиране на делата и съумяха от близко да видят работата на деловодството в прокуратурата.

Малко по-късно десетокласници от Професионалната гимназия по туризъм " Проф. Асен Златаров “ облякоха съдийски тоги и разиграха в правосъдната зала на окръжния съд цивилен развой по подялба на парцел.

В правосъдната палата с семейството на Варненския областен съд открит урок по български език и литература и логика на психиката организираха възпитаници от IX клас на ПГГСД " Николай Хайтов “. Особен интерес провокира ролевата игра на тематика " Съд за Антигона “. По време на самобитния съд над героинята на Софокъл  гостите на Съдебната палата влязоха в ролята на прокурори, съдии и правосъдни заседатели и бранители като в същински углавен развой, в който се включи и заместник-окръжният прокурор и представител на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.

Накрая магистрати и студенти и възпитаници си пожелаха и следващата година по същото време да се срещнат в Съдебната палата за следващия Ден на отворените порти, като самодейността е част от акцията на Висш съдебен съвет за повишение на правната просвета на младежите и доверието на обществото в правосъдната система. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР