В деня, когато Япония и светът отбелязват 78-ата годишнина от

...
В деня, когато Япония и светът отбелязват 78-ата годишнина от
Коментари Харесай

Япония предупреди в деня на американската бомбардировка: Днес ядрената заплаха за света идва от Русия

В деня, когато Япония и светът означават 78-ата годишнина от атомната бомбардировка на Хирошима, осъществена от Съединени американски щати, японският министър председател Фумио Кишида осъди заканите на Русия да употребява нуклеарни оръжия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Около 140 000 души умират при бомбардировката на Хирошима на 6 август 1945 година, а още 74 000 - при атомната бомбардировка на Нагасаки три дни по-късно, в края на Втората международна война, напомня Агенция Франс Прес.

" Опустошението, породено от нуклеарните оръжия в Хирошима и Нагасаки, не би трябвало в никакъв случай да се повтаря. Япония, единствената страна, подложена на атомни бомбардировки по време на войната, ще продължи напъните си за реализиране на свят без нуклеарни оръжия ", съобщи Кишида на гала в Хирошима, откъдето произлиза фамилията му.

" Пътят към тази цел става все по-труден заради засилващите се различия в интернационалната общественост за нуклеарното разоръжаване и нуклеарната опасност от страна на Русия ", означи той. " Предвид това е още по-важно да се даде нов интернационален подтик на устрема към определяне на свят без нуклеарни оръжия ", акцентира министър председателят.

Думите на Кишида бяха в духа на изказване на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, оповестено във връзка годишнината от бомбардировката, в което той изрази страдание, че " някои страни още веднъж размахват неразумно нуклеарния меч, заплашвайки да употребяват тези средства за заличаване ". " Пред тези закани международната общественост би трябвало да приказва в един глас. Прибягването до нуклеарни оръжия е неприемливо ", съобщи Гутериш.

Участващите във възпоменателната гала хиляди хора, измежду които оживели, родители и близки на починали при бомбардировката, както и задгранични високопоставени посетители от рекордните 111 страни, се помолиха за жертвите и ранените при нея и приканиха за мир по света.

За втора поредна година град Хирошима не предложения Русия и Беларус на церемонията поради войната в Украйна.

Точно в 08:15 ч. локално време (23:15 ч. по Гринуич вчера) - часът, когато над Хирошима е хвърлено първото употребявано в миналото във война нуклеарно оръжие, присъстващите сведоха глава и резервираха минута безмълвие в памет на жертвите.

По-рано тази година Кишида беше хазаин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима. Той се опита да трансформира нуклеарното разоръжаване в приоритна тематика в полемиките, като заведе водачите на останалите шест страни от групата да посетят мемориалите и музея в Парка на мира в града.

В Декларация за мир, произнесена на днешната гала, кметът на Хирошима Казуми Мацуи прикани международните водачи да се откажат от теорията за нуклеарното въздържане.

" Лидерите по света би трябвало да се изправят пред действителността, че нуклеарните закани, които в този момент се насочат от някои политици, разкриват безумието на теорията за нуклеарното въздържане. За нас ще е все по-важно да призоваваме политиците да изоставят концепцията за нуклеарното въздържане в интерес на един кротичък свят, който отхвърля да прави взаимни отстъпки с персоналното достолепие и сигурност ", съобщи Мацуи, представен от ДПА.

Първата американска бомба, пусната на 6 август 1945 година над Хирошима, убива десетки хиляди поданици на града за секунди. До края на същата година обаче жертвите на бомбардировката стават към 140 000.

Три дни по-късно Съединени американски щати хвърлят втора атомна бомба - над град Нагасаки на остров Кюшу. На 15 август 1945 година Япония капитулира пред съюзническите сили, с което се поставя завършек на войната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР