В деня когато отбелязваме 115-ата си годишнина като независима държава

...
В деня когато отбелязваме 115-ата си годишнина като независима държава
Коментари Харесай

Нуждаем се от политици, които да бъдат на висотата на българските държавници преди 115 г.

В деня когато означаваме 115-ата си годишнина като самостоятелна страна – постижима ли е независимостта през днешния ден и каква е нейната цена? Разговаряме за изводите от този исторически за България ден със социолога Елена Дариева и историка от Института за исторически проучвания към Българска академия на науките доктор Теодор Борисов.

„ Нашето държание от Освобождението нататък е като на самостоятелна страна, само че в чисто дипломатически проект ние нямаме право да водим независима външна политика, би трябвало да се отчитаме пред Османската империя. Това е един акт, привързан с интернационалната политика. Освен от режима на младотурците в Османската империя, ние се възползваме и от един конюнктурните спорове на интернационалната сцена по това време “, разяснява доктор Борисов.

„ Когато се обединим и реализираме единство в задачите, това постоянно е в плюс. Искам да прикани на днешния ден българите освен да гледат обстоятелствата, а да ги ревизират. Да се извърнат към историческите извори, които са извънредно богати “, сподели Дариева.

По думите ѝ днешният ден е най-подходящият мотив българите да отворят и да прочетат и да се замислят върху думите на княз Фердинанд I:
Винаги миролюбив, през днешния ден моят народ се стреми към културен и стопански прогрес.
Манифест за оповестяване независимостта на България

„ Фрагментацията на българското общество допуска, че българското общество през днешния ден има действителна потребност от политици, които да бъдат на висотата на тези български държавници, които са успявали да намерят и изразят съответно волята на народа “, сподели още Дариева.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР