В деня, когато германците празнуват 28-ата годишнина от обединяването на

...
В деня, когато германците празнуват 28-ата годишнина от обединяването на
Коментари Харесай

Ангела Меркел: Процесът на германското обединение не е приключил

В деня, когато германците честват 28-ата годишнина от обединяването на Източна и Западна Германия, канцлерът Ангела Меркел означи, че този развой към момента не е завършил, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

"Обединението на Германия не е приключило. Двадесет и осем години по-късно знаем, че това, което назоваваме немско единение, е развой, дълъг път ", сподели израсналата в някогашната Германска демократична република (ГДР) Меркел. Канцлерът съобщи, че е значимо политиците и на първо място жителите, да се вслушват един в различен, да търсят съгласие.

Германия се сплоти на 3 октомври 1990 година след повече от 40 години разделяне по време на Студената война и година, откакто Източна Германия отвори строго охраняваната си граница. На тази дата 15-те окръга на Германска демократична република влязоха в състава на Федерална Република Германия, образувайки пет нови провинции: Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Макар от този момент да има голям прогрес, икономическите разлики и разликата в стандарта на живот в двете елементи на страната се резервират.

Основните тържества по случай годишнината са в Берлин. Ръководството на страната отбелязва празника на гала в берлинската Щатсопера. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер дружно с Меркел и други представители на управляващите вписаха имената си в Златната книга на града, а в Берлинската катедрала се състоя екуменическа работа. Гражданите на столицата честват в региона на историческата постройка на Райхстага и Бранденбургската врата. На площада са издигнати палатки, в които жителите и гостите на Берлин могат да опитат ястия от разнообразни елементи на страната. Очаква се до тази вечер мястото да посетят към 1 милион души.

По случай празника в джамиите в Германия през днешния ден е Ден на отворените порти, който протича под мотото "Религиозността - самостоятелна, естествена, естествена ". Т.нар. "Ден на отворената джамия " се провежда на националния празник от 1997 година Стотици мюсюлмански храмове в страната отварят вратите си за всички, които желаят да се срещнат с метода на живот и културата на мюсюлманите. Свикват се полемики, на които се разисква тематиката за бежанците и интеграцията им в немското общество. Инициативата придобива изключително значение на фона на притока на имигранти от мюсюлманските страни.

По мотив националния празник приветствени адреси изпратиха съветския президент Владимир Путин, сръбският държавен глава Александър Вучич и други международни водачи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР