В декадата потънали 1,1 млрд. лв.326 000 души е малцинството

...
В декадата потънали 1,1 млрд. лв.326 000 души е малцинството
Коментари Харесай

Милиарди изгоряха за циганската интеграция

В декадата потънали 1,1 милиарда лева


326 000 души е малцинството по публични данни, съгласно специалисти то минава 1 000 000


Опитите за приобщаване стартират през 1999 година

 02_01-1  49767877_285391668995757_8776904560028418048_n  49769317_802757330069575_391473495797661696_n
По 1 милиард лв. годишно заплаща хазната единствено за „ обществено включване ” на ромите, съобщи пред „ Труд ” депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов. Той бе безапелационен, че никой не може да каже какъв брой пари на българските данъкоплатци са изхарчени за интеграция на ромите, само че сигурно са десетки милиарди лв.. Сметки и статистика по тематиката няма. През февруари 2017 година тогавашният длъжностен министър по еврофондовете Малина Крумова разгласи, че страната ще заплати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция, който в края на годината ще даде изясненост какъв брой средства са изхарчени за ромите и какъв е резултатът. Това по този начин и не се случи.

Според данни от последното броене през 2011 година ромите в България са 326 000. По данни на специалисти сега действително те са сред 800 000 и 1 200 000 души.

„ Рамковата стратегия за равноправна интеграция на ромите в българското общество ” от 1999 година е първият държавен документ, с който се слага началото на опитите за приобщаване на най-многобройното малцинство към нормите на обществото. Най-много пари за ромите обаче бяха налети по време на така наречен Декада на ромското включване, която стартира през 2005 година по самодейност на Джордж Сорос. В отчет от 2006 година анализаторите Лъчезар Богданов и Георги Ангелов настояват, че изгодите от декадата ще са за 15-30 милиарда лева, а разноските ще са 700 000 – 1,1 милиарда лева

Няма планове какъв брой пари по европейските стратегии са изхарчени през годините на прехода за интеграция на ромите. Още преди влизането на България в европейското семейство по предприсъединителната стратегия ФАР за интеграция са изхарчени 40 милиона евро. Още 20 милиона евро, получени като заем от Европейската банка за развиване, бяха дадени за създаване на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик.

В сегашния програмен интервал единствено по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” се планува за „ социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите ” да бъдат разходвани към 130 000 000 лева, като прогнозата е от тези средства да се възползват 19 380 лица от ромски генезис.

Пари за роми има и по линия на просветителните стратегии. 4 млн. лева от европейската стратегия за „Наука и обучение за образован растеж“ би трябвало да бъдат разходвани за образование на децата, които са от етническите малцинства. Други 7,5 млн. лева са за „ ранна предварителна защита на обучителни усложнения ”, а 5 млн. лева са отишли за образованието на 2000 педагогичен експерти за работа в мултиетническа културна среда през 2017 и 2018 година

По Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” общинните разполагат с 80 млн. евро, от които ще се възползват 11 600 роми. Общо 668 млн.лв. са планувани по тази стратегия за обществено включване на уязвими групи.

Резултатите от близо 30 годишните старания за интеграция на ромите лъснаха предходната година в отчет на акцията „ Дом и сигурност за всеки ” на „ Отворено общество ”. Кампанията регистрира, че множеството роми живеят и избират да живеят в гета и че над 200 000 цигански къщи са противозаконни.

Пловдивският съд реши


Биячите от Войводиново остават в ареста

 „ Искам да изляза от тук ”, сподели Борис Пакетов пред съда, а брат му Асен призна: „ Направихме пакост, до момента не сме правили такива неща ”. Снимка: Труд „ Искам да изляза от тук ”, сподели Борис Пакетов пред съда, а брат му Асен призна: „ Направихме пакост, до момента не сме правили такива неща ”. Снимка: Труд
Братята Борис и Асен Пакетови, които на Богоявление пребиха военнослужещия Валентин Димов във Войводиново, остават в ареста. Това реши Пловдивският областен съд. Според прокурор Евгени Милев става въпрос за побой, а не за няколко удара. Братята нападнали Димов, който им направил забележка, че се изпречили на пътя на колата му. „ Пострадалият бил прегледан от Спешна помощ и освободен, без да са установени счупвания и пострадвания. Ден по-късно се открива междинна телесна щета. Всичко е допустимо да се е случило през това време ”, пледира отбраната на ромите.

Цар Киро още веднъж на път към пандиза


Грози го присъда от 2 години

 Популярният като Цар Киро Кирил Рашков се оплаква от проблеми със сърцето. Популярният като Цар Киро Кирил Рашков се оплаква от проблеми със сърцето.
Популярният като Цар Киро Кирил Рашков има всички шансове още веднъж да влезе в пандиза, откакто Апелативният профилиран углавен съд удостовери присъдата му от 2 години за контрабанда на живак през лятото на 2014 година Преди присъдата да влезе в действие, следва решение на Върховен касационен съд.

През 2013-а той излезе от пандиза, откакто излежа наказване от към 2 години за опасност за ликвидиране при размириците в Катуница през септември 2011-а. Присъдата беше 2 години и половина, само че беше смекчена до поради примерното му държание – в затворническото общежитие Рашков беше станал градинар.

Междувременно Цар Киро беше оневинен от Пловдивския областен съд по обвиняването в безчинство за нападението над двама публицисти, снимали междусъседски спор пред хотела му в центъра на Пловдив. Оправдателната присъда е протестирана от прокуратурата и следва делото да бъде прегледано от Пловдивския областен съд.

76-годишният Кирил Рашков от години се оплаква от проблеми със сърцето. Рашков обмисляше трансплантация на сърце във Франция, само че течащия против него развой има възбрана да напуща рамките на страната.

Красимир Каракачанов: Да не се вършим на по-големи католици от папата


Няма да мълча, когато бият служители на реда и военни

 02-04 „ Вие по какъв начин ги наричате, на какво съображение смятате, че аз ги назовавам по някакъв неверен метод? ” Това запита вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов репортерите в Министерски съвет на въпрос по отношение на изявлението му, „ ромите станаха извънредно нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа ”. „ Някое решение на Светия синод ли има, на Организация на обединените нации, на какво съображение? Те самите по какъв начин се назовават? Айде стига сме се правили на по-големи католици от папата. По-важно е друго и всички го виждаме. Този модел, 30 години, не води до интеграцията на това население. Води до тъкмо противоположното ”, добави Каракачанов.

И бе безапелационен: ”Не могат да бъдат бити служители на реда и военни, а до момента в който съм министър на защитата в тази страна няма да мълча“. „Въпросът е по какъв начин на тези хора ще им вкараме в главата вярното схващане, че законът е идентичен за всички. Не може да има привилегировани групи от популацията, не може да имаш единствено права без отговорности ”, сподели още вицепремиерът.

Кандидат на ромска партия със сигнал против Каракачанов

 Ачо Йорданов (изправеният) в компанията на ръководителя на КЗД Ана Джумалиева, зам.-председателя Баки Хюсеинов и члена на комисията Сабрие Сапунджиева. Снимка от фейсбук Ачо Йорданов (изправеният) в компанията на ръководителя на КЗД Ана Джумалиева, зам.-председателя Баки Хюсеинов и члена на комисията Сабрие Сапунджиева. Снимка от фейсбук
Сдружение „ Единство ” – Хасково е подало жалбата в Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) против вицепремиера Красимир Каракачанов за негово изявление в село Войводиново, оповестиха от институцията.

Председател на сдружението е Ачо Киров Йорданов, сподели информация на „ Труд ”. На локалните избори през 2015 година той е бил претендент за кмет на Симеоновград от партията „Солидарност“ с ръководител Христо Младенов, началник на така наречен мешере. Получил е 22 гласа.

На 26 септември 2017 година Ачо Йорданов е разгласил във фейсбук своя фотография на маса дружно с ръководителя на КЗД Ана Джумалиева, зам.-председателя Баки Хюсеинов и члена на комисията Сабрие Сапунджиева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР