В държавния пенсионен фонд сега няма пари и най-вероятно няма

...
В държавния пенсионен фонд сега няма пари и най-вероятно няма
Коментари Харесай

Икономисти предлагат да се приватизира пенсионната система

В държавния пенсионен фонд в този момент няма пари и най-вероятно няма и да има при актуалните трендове. Това съобщи пред bTV Георги Вулджев - основен икономист на Експертен клуб за стопанска система и политика. Той дружно с икономическия специалист Мика Зайкова обсъждаха дали ще има пари за пенсии за работещите, които през днешния ден са на 30 години.

" В бюджетите на Национален осигурителен институт има огромен недостиг. През последните 10 година е повишен доста и тази наклонност ще продължи ", сподели Вулджев.

От Национален статистически институт предвиждат, че популацията ще продължи да застарява в околните десетилетия. Броят на пенсионерите ще се усилва, а броят работещи ще става все по-малък, добави той.

" Ние предлагаме да се приватизира напълно системата и се мине на система, която оперира напълно на капиталопокриващ механизъм, т.е. сега държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите ", сподели Вулджев.

Предложението е всички осигуровки да се натрупват в самостоятелни сметки. Всеки човек да икономисва осигуровките си в своя лична сметка, които по-късно се влагат и се натрупат единствено за него.

" В момента, когато парите ви отидат в Национален осигурителен институт, те непосредствено биват изхарчени и на процедура не остава нищо за вас и по-късно разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде вълшебен ще има пари ", добави специалистът.

Той категорично акцентира, че не става дума за унищожаване на помощи за хора с увреждания.

Според икономическия специалист Мика Зайкова финансовия фонд има две рискове - едната е да живееш дълго и парите, които си икономисал, да не ти стигнат, само че това е по-малката заплаха. По-голямата заплаха, съгласно нея, е този, който ръководи парите на вложителите, да ги погуби, разясни Зайкова.

Според Вулджев този риск го има и при така наречен взаимен дирек на държавната пенсионна система. Зайкова незабавно съобщи, че страната в никакъв случай няма да банкрутира.

Преди два дни бе показана концепцията за виртуален пенсионен фонд. Според разбор на Експертен клуб за стопанска система и политика, през 2016 година разноските за пенсии образуват 26.8% от всички разноски в бюджета. Това се равнява на 9,4% от Брутният вътрешен продукт.

Комбинация от нарастването на осигурителните вноски и по-високата претовареност е довело до краткотрайното възстановяване положението на недостига. Едностранното прекачване на осигурителни вноски и източването на втория частен дирек, който е към момента кредитоспособен в интерес на държавния, води единствено до утежняване на обстановката. Това води до дълготраен спор на ползи сред работещи и пенсионери - парите на едните се употребяват с цел да се платят пенсиите на другите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР