В Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) тече проверка за осъществяване

...
В Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) тече проверка за осъществяване
Коментари Харесай

Пламен Тончев за Nexo: Купували са имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

В Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) тече инспекция за реализиране на съмнителни финансови интервенции и подозрения за пране на пари от криптобанката Nexo, напомни ръководителят на организацията Пламен Тончев. Той участва на чуване в Народното събрание в специфичната комисия, която депутатите сътвориха по проблема, написа Факти.бг.
 
Божидар Божанов от " Демократична България " означи, че по въпроса би трябвало да се разкрие оптимално доста информация, само че не и в несъгласие на закона.
 
Йордан Цонев (ДПС) от своя страна акцентира, че никой народен представител няма право да узнава данъчни секрети. И зададе въпрос към Тончев: Движение за права и свободи си е сложила избрани цели в тази комисия. Не бизнес практиките на която и да е компания, това нас не ни интересува. Винаги сме защитавали бизнеса, когато той е легален. Нас ни интересува друго като политици – дали обект на следствието на ДАНС е политическата корупция, връзките на политици с компанията, или нейни чиновници "?
 
Цонев се поинтересува дали в България има хора, които " купуват цели партии ", като визираше " Демократична България ", към която са постъпвали дарения от физически лица, които са чиновници на Nexo.
 
Председателят на ДАНС отговори, че Агенцията не е политическа полиция. " И следствието в прокуратурата е в напълно начален стадий. Този въпрос е хубаво да се разиска с наблюдаващия прокурор. Лицата, които са направили престъпления, ще носят наказателна отговорност. Не знам дали следствието ще докара до определяне на незаконосъобразно финансиране на политически субекти ", разяснява той.
 
 
" Отговорът в този формат е комплициран. След формиране на нашата инспекция сме осъществили продан на информация с непознати партньорски служби ", отвърна шефът на ДАНС.
 
Налице ли са данни за заобикаляне на Закона за политическите партии в частта му по повод дарения към партии, попитаха от " Възраждане ".
 
Пламен Тончев изясни, че инспекцията, която ДАНС прави, е за реализиране на съмнителни финансови интервенции. " Не проверяваме активността на политически партии ", акцентира той. И добави: " Извършва се инспекция за притежавано имущество от притежателите на компанията и свързани с тях лица ".
 
Председателят на ДАНС разгласи още, че инспекцията е стартирала през юли. " През юли 2022 година постъпи информация за съмнителни финансови интервенции на Nexo. Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в доста страни, в това число офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Nexo токени. Сезирана е прокуратурапа през септември 2022 година Образувана е инспекция, а по-късно досъдебно произвеждане ", сподели Тончев.
 
" Придобита е банкова информация за лицата и компаниите със съмнителни банкови интервенции. Генерирани са обороти в огромни размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от ръководството на " Нексо ", с които са купувани парцели - бизнес здания и туристически дестинации. Имат сдружения в ОАЕ, Съединени американски щати, Естония, Англия ", сподели още той в ревюто си.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР