В държавите членки, където е либерализиран пазарът на автобусни превози

...
В държавите членки, където е либерализиран пазарът на автобусни превози
Коментари Харесай

Курумбашев: „Пакет за мобилност“ слага край на идеята за общ пазар

В страните членки, където е либерализиран пазарът на автобусни транспорти или се планува бъдеща либерализация, да се резервира практиката печеливши транспорти да могат да субсидират губещи, защото другояче има риск огромни интернационалните компании да дойдат на българския пазар, да вземат печелившите линии, а губещите да останат за нашите превозвачи.

Това сподели Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (СиД), по време на проведена от него полемика по предлагането на Европейската комисия за измененията на общите правила за достъп до интернационалния пазар на автобусни транспорти във вторaта част на „ Пакет за подвижност “.

"Това би означавало българските компании да бъдат субсидирани от общините или от страната. От друга страна, предлагам либерализацията на вътрешните автобусни транспорти да не се ползва в страните, където се ползва европейското законодателство за възлагането на публични поръчки във връзка с вътрешните транспорти “, уточни той, оповестиха от екипа му.

Събитието беше проведено взаимно с Форум за балкански превоз и инфраструктура /ФБТИ/ със съдействието на Федерацията на научно-техническите съюзи /ФНТС/.

Курумбашев, който е заместващ член на Комисията по превоз и туризъм в Екологичен потенциал, изясни, че предлагането на Еврокомисията във вторият пакет „ Мобилност “ планува всички транспорти, които са над 100 км., да бъдат либерализирани, „ т.е. да могат и непознати превозвачи да правят тези транспорти “.

Предложението на българския евродепутат е да няма подобен предел от 100 км., защото в страна като Белгия, да вземем за пример, 100 км. е интернационален транспорт, а в страни като България и Испания 100 км. е доста малко разстояние. Смятам, че правото на избор би трябвало да се остави на страните членки.

Евродепутатът сподели още, че е редно да се ползват едни и същи правила в Европейски Съюз, които да важат за другите типове превоз.

„ Не е допустимо да вкарваме спорни практики с двата пакета за подвижност. В пакета "Мобилност 1 " ние забраняваме либерализацията за камионния превоз, а в пакет "Мобилност 2 " продължаваме с либерализацията в региона на рейсовете. В първия пакет желаеме да забраним каботажа, тъй като считаме, че е неприятен за камионите, във втория пакет считаме, че би трябвало да разгадаем каботажа над 100 км. В пакет "Мобилност 1 " желаеме да използван директивата за командироването на служащи във връзка с камионния превоз, в пакет "Мобилност 2 " желаеме да не прилагаме тази инструкция. Оставам с усещането за доста хетерогенен и разнороден метод на Европейската комисия, с който тя надали би желала да бъде запомнена - протекционизъм там, където транспортният бранш е доминиран от компании от Източна Европа, и цялостна либерализация там, където преобладаващи са компании от Западна Европа ", изясни той.

По думите му богиката би трябвало да е тъкмо противоположната.

"При камионния превоз приказваме за бизнес и няма нищо по-нормално от това, секторът да бъде либерализиран и да се развива в изискванията на естествена конкуренция. При автобусния превоз - в противен случай - приказваме и за обществена услуга. Говорим за това, че не можем да позволим по-отдалечени или дребни обитаеми места да останат без превоз просто тъй като тези линии са не толкоз печеливши и - надлежно - не съставляват интерес за автобусните компании. Не може либерализацията да значи, че просто всеки ще вземе това, от което има интерес “, изясни Петър Курумбашев.

Курумбашев уточни още, че има предложение за основаването на регулаторен орган в бранша, който да бъде или част от действителен, или напълно новооснован орган.

„ Аз предлагам, защото в някои страни към този момент съществуват регулации в тази област, да оставим свободата на всяка страна членка да реши дали до момента съществуващите органи да вземат решение тези въпроси (както с цената на транспорта, както с продължителността на договорите и решенията за това дали една интернационална линия не убива, да вземем за пример, една вътрешна линия), или да сътвори нов регулатор. Не считам, че това би трябвало да бъде универсално обвързване, наложено на всяка страна “, сподели той.

В период до 1 октомври българският евродепутат ще внесе в транспортната комисия на Екологичен потенциал предложенията си за промени на текстовете, заложени от Европейската комисия. Гласуването ще се организира към края на месец ноември тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР