В държавата в края на 50-те и началото на 60-те

...
В държавата в края на 50-те и началото на 60-те
Коментари Харесай

Какво не знаем за историята на българската комптърна индустрия?

" В страната в края на 50-те и началото на 60-те години има огромна финансова рецесия. В този миг Политбюро взема решение, че би трябвало да откри някакъв икономичекси път напред.Проф. Иван Попов е бил верният човек на вярното място. Той, тъй като има връзки със западния свят, е комплициран в ректората като ректор на МЕИ София и след това се подвига много стремглаво - първо в Комитета за теоретичен напредък и след това в Политбюро. Той съумява да накара Политбюро да повярва, че една страна с малко запаси би трябвало да се концентрира върху човешкия запас, а електрониката е нещо, което можеш да развиеш с човешкия запас ".

Това описа в предаването " Дребният шрифт " доктор Виктор Петров. Неговата книгаBalkan Cyberia (Balkan Cyberia: Cold War Computing, Bulgarian Modernization, and the Information Age Behind the Iron Curtain) споделя историята на българската комптърна промишленост. Дебютната академична монография ще бъдеиздадена от Масачузетския софтуерен институт и ще излезе през юни.

Д-р Виктор Петров изясни още, че към 80-те години вБългария към този момент има опит програмирането да се остави даже на по-масово равнище, да се въвлекат доста повече хора в него.

Целия диалог с доктор Петров чуйте в прикачения звуков файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР