В дъното на система от пещери, намиращи се в Южна

...
В дъното на система от пещери, намиращи се в Южна
Коментари Харесай

Откриха череп на 2 млн. години, показващ промените в климата

В дъното на система от пещери, намиращи се в Южна Африка, е открит череп на липсващ тип човекоподобно, което е датирано на възраст 2 милиона години. Откритият фосил е съвсем изцяло непокътнат и е несъмнено, че е принадлежал на Paranthropus robustus, отдалечен роднина на индивида.

Откритието е направено преди 2 години от откриватели от австралийски университет по време на археологическа експедиция в кариера, намираща се в северна посока от Йоханесбург.

Участниците в разкопките разкрили непокътнатия череп, оповестяват, че става въпрос за най-добре непокътнат изкопаем откъс от тяло от този тип предходник на индивида, който е намиран до момента. Вълнението на откривателите е огромно, тъй като то допуска решаването на някои загадки към този античен човешки тип, които пък да дадат подтик в разкриване на отговори за живота на най-древните ни предшественици.

Първото изобретение, което буди интерес, е, че Paranthropus robustus се е появил съвсем по същото време като един от директните ни прародители - Хомо Еректус (Homo erectus), а това значи, че двата човекоподобни типа са обитавали една и съща витална среда по еднообразно време, преди към 2 милиона години.

Видовете обаче са доста разнообразни един от различен. Paranthropus robustus се характеризират с огромни зъби и дребен мозък, до момента в който Homo erectus има дребни зъби и огромен мозък. Според откривателите това са разнообразни опити на еволюцията. Нашият тип побеждава най-после, без значение че Homo erectus се среща доста по-рядко от Paranthropus robustus в естествената среда преди 2 милиона години.

Интересни наблюдения са направени и по отношение на черепа на Paranthropus robustus. Най-напред преобладавало мнението, че женските са имали по-малък череп от мъжките, само че откритият фосил дава други данни. Той е доста по-малък, в сравнение с се допуска, че са били мъжките черепи и напълно близо по мярка до женски, открит в същия регион.

 Череп на 2 млн. години

Според учените това може да докара до непредвидени и значими открития. Различните размери на черепите приказват за разнообразни групи, които развиват анатомични промени, които са резултат от климатични промени в южните елементи на африканския континент по това време.

Тогава в региона настава засушаване, храната става доста нищожна и с цел да оцелее типът се приспособява към хранене с по-твърда растителност. Видът развива дъвкателна смяна, с цел да се нагоди към основаните условия. Това е образец на микроеволюционна смяна в човешкия жанр.

Целият тип Paranthropus robustus е забавен с това, че челюстта, зъбите и черепната кутия демонстрират акомодацията към по-твърда или прекомерно жилава храна и нагаждането към храни, сложни за механично мелене му е помогнало да оцелее. Тези промени са провокирани от изменена локална растителност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР