В дългосрочен план отделни ВиК оператори планират редуциране на водозагубите

...
В дългосрочен план отделни ВиК оператори планират редуциране на водозагубите
Коментари Харесай

С до 40% намаляване на загубите на вода предвиждат ВиК оператори

В дълготраен проект обособени ВиК оператори възнамеряват съкращаване на водозагубите сред 15% и 40%. В краткосрочния 5-годишен интервал в бизнесплановете им пък прогнозата е за спад на водозагубите сред 5% и 20%.

Това заяви в изявление за Нова телевизия през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.
Вече има разпоредба за качеството на предоставяната услуга, в която е очакван доста по-сериозен надзор от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, защото до момента механизмите не са били задоволително положителни. Почти всички ВиК оператори са наказвани, само че с дребни наказания на фона на осъществяваните нарушавания, сподели министърът.

КЕВР следи за осъществяването на вложенията, тя има право да прави периодически мониторинг на бизнес проектите на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, изясни още Николай Нанков.

От 2010 година до в този момент единствено от ВиК операторите са вложени над 500 млн. лева Още 320 млн. лева би трябвало да влагат до 2020 година, разгласи министърът. Той уточни, че новите услуги също костват пари, само че са учредени на екологични наставления. Николай Нанков изясни, че там, където няма построена канализация, жителите няма да заплащат за отклоняване и филтриране на отпадни води, а единствено за снабдяване на питейна вода.

Инвестициите в бранша и въведената през 2015 година единомислещо от всички партии с смяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват въздействие върху цената на водата, изясни районния министър. Той разяснява, че предложенията за повишение на цената на водата са били обсъждани още през 2015 година и 2016 година в общинските препоръки, асоциациите по ВиК и от регионалните администрации.
През 2015 година точно с грижа за най-бедните Законът за водите беше изменен от ГЕРБ като прагът на обществена търпимост беше понижен от 4% на 2,5% от приходите на семействата в една област, с цел да няма безкрайни нараствания на цената на водата, подсети Николай Нанков.

Вече е подготвен планът и през идната година ще стартираме с разискванията на нов законопроект за ВиК.

Там предвиждаме още по-сериозен механизъм, с цел да може за най-бедните прослойки от популацията да подсигуряваме така наречен водни помощи или обезпечено ползване евтино, заяви министърът.

С специалисти се разисква дали минималният предел за битовите потребности на един човек да са безвъзмездни или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на водните количества да е в размер на 1,5 куб. м или 2,8 куб.м на човек на месец. Очаква се законът да влезе в действие в средата на 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР