В дългоочаквана реч британският премиер Борис Джонсън остана твърдо на

...
В дългоочаквана реч британският премиер Борис Джонсън остана твърдо на
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Излизаме от ЕС на 31 октомври, каквото и да става

В дълго чакана тирада английският министър председател Борис Джонсън остана твърдо на позицията, че страната му напуща Европейския съюз в края на месеца при всички случаи. Пред делегатите на конференцията на Консервативната партия в Манчестър Джонсън не очерта съответни оферти за излизане от задънената улица и реализиране на договорка с Евросъюза. Предложенията обаче са изпратени в Брюксел и се чака отговорът на Евросъюза.

Подробностите от Веселин Паунов - сътрудник на БНР в Лондон.

Делегатите на конгреса на торите се редяха още от сутринта, с цел да чуят какво ще каже техният водач. Очакваха се отговори на доста въпроси, като този дали Борис Джонсън ще се съобрази с по този начин наречения от него Закон за капитулация пред Брюксел, който го задължава да желае отсрочване на Брекзит, в случай че няма договорка, а също и какви са новите оферти за решение на казуса с ирландската граница.

Аргументирайки се с това, че целия свят желае да се завърши по-скоро с Брекзит министър председателят съобщи:
Борис Джонсън, министър - ръководител на Англия: Излизаме от Европейския съюз на 31 октомври, каквото и да става. Нека да приключим с Брекзит. Можем, би трябвало и ще го създадем, при все, че Законът за капитулацията не улесни нещата. Ще работим за договорка с нашите другари от Европейския съюз. Но каквото и да стане, би трябвало да напуснем до края на октомври.
Джонсън посочи, че последните оферти за договорка, които, по неговите думи, са градивни и рационални, са изпратени в Брюксел. Той още веднъж сподели, че желае договорка, даже и че обича Европа, че Англия не е антиевропейски настроена, само че в случай че няма договореност алтернативата е единствено една - излизане от Европейски Съюз без договорка.

Той обаче още веднъж не заяви детайлности за алтернативата на „ защитния механизъм “ за ирландската граница - застраховката, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия след Брекзит. Заяви единствено, че при никакви условия няма да има митнически инспекции по границата или покрай границата в Северна Ирландия.

Тепърва ще би трябвало да се обясни къде и по какъв начин такива инспекции ще бъдат осъществявани в случай, че Обединеното кралство напусне митническия съюз. Политически наблюдаващи на Острова обърнаха внимание, че с изненадващо умерения звук към Брюксел Борис Джонсън се е прицелил с речта си не толкоз към английските гласоподаватели, колкото към столиците на страните от Европейски Съюз, където ще се реши освен ориста на Брекзит, а и неговата орис.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР