В човешкия живот има два пика на щастие: първият настъпва

...
В човешкия живот има два пика на щастие: първият настъпва
Коментари Харесай

Наистина ли на 60 сме по-щастливи, отколкото на 30?

В човешкия живот има два пика на благополучие: първият настава на 23 години, а вторият – на 69. Това е открил Ханес Шванд от Лондонската школа по стопанска система.

Изследване, при което ученият се е допитал до 24 000 души на възраст от 17 до 85 години, е открило, че възприятието на благополучие, което претърпяваме през целия си живот, може да се изобрази като U-образна крива, при която пиковете се падат точно на 23 и на 69 години. Най-ниската точка, в която животът ни радва минимум, се пада на 50 години.

Защо точно на 23 и на 69?

С първата цифра нещата са ясни: 23 години е възраст на чудесно физическо здраве, ние сме цялостни със сили и сила към този момент имаме прочут витален опит, само че животът занапред следва. При множеството хора родителите и по-възрастните родственици са към момента живи, даже здрави, а самите ние предвкусваме „ същинския живот “, цялостен със завладяващи открития и триумфи. И въпреки резултатите от самото проучване да сочат, че упованието на благополучие в същото време с 10% да превъзхождат полученото в следствие задоволство, то не е чудно, че мнозина от хората си спомнят точно тези години като най-щастливото време от живота си.

А какво ни прави щастливи на прага на 70-те? Авторите на проучването считат, че тайната е в съчетанието на няколко фактора. Първо, това е умеенето да се радваме на простите неща и да намираме благополучие в дребни събития и удоволствия. На това се учим цялостен живот и нормално към 60-годишна възраст и по-късно довеждаме този табиет до съвършенство.

Второ, след 60 години множеството от нас излизат в пенсия и се отърсват от ежедневния стрес, обвързван с нуждата да извършват служебни отговорности, да взаимодействат с ръководители и сътрудници. Разбира се, забавната и обичана работа може да бъде източник на благополучие, само че за множеството хора тя е източник на непрекъснат стрес.
 Житейски уроци, които би трябвало да усвоите, когато навършите 30 Житейски уроци, които би трябвало да усвоите, когато навършите 30
Ставаш на 30? Най-благодатните  ви години са пред вас, ето част от житейските уроци, които ще усвоите, тръгвайки към четвъртото си...

Още едно събитие, което разрешава на хората на 60+ да се усещат по-щастливи, е снижаването на репродуктивното натоварване. На тази възраст децата ни нормално са задоволително зрели, че да се грижат сами за себе си, също така при нужда те могат да оказват помощ на своите родители.

„ Провалът “ в чувството за благополучие, който съгласно Шванд се претърпява на 50 години, е обвързван преди всичко с осъзнаването на това, че младостта си е отишла окончателно, а напред е старостта, а също и с възприятие за самотност: по това време множеството хора стартират да губят родители, също да „ изпадат “ от обществения кръг. Но към 60+ мнозина съумяват да се впишат в нови условия, да признаят и открият техните достолепия и да се научат да взаимодействат с минусите. И с всяка година можем д се усещаме все по-щастливи, изключително в случай че съблюдаваме избрани препоръки.

Прекарвайте повече време с околните си

Професорът от Харвард Даниела Гилбърт корав, че времето, прекарано в другарство с другари и членове на фамилията, ни прави по-щастливи от покупки и пътешествия. Освен това съгласно учения общуването със скъпи за нас хора е по-важно за възприятието на благополучие даже от положителното здраве.

Усмихвайте се
 Нещата, които би трябвало да научиш преди да навършиш 40 Нещата, които би трябвало да научиш преди да навършиш 40
1. Вашата визия за „ най-хубав живот “ постоянно ще бъде спорна. Можете да се почувствате потиснати заради неотдавнашен...

Дори да сте в неприятно въодушевление, постарайте се да се усмихнете и да се погледнете в този миг в огледало. Изследователите от Мичиганския университет твърдят, че даже неискрената усмивка е в положение да повдигне нашето въодушевление и ние започваме да се усещаме по-щастливи. Тоест още веднъж да се усмихваме, само че към този момент от душа.

Занимавайте се с щедрост

Когато жертваме нещо за положителни каузи, изпитваме почти подобен прилив на благополучие, като че ли сме спечелили от тотото. Това настояват експертите от Харвардската бизнес школа. Така че с пари можете да си купите и мъничко благополучие, в случай че ги споделите с други.

Заемете се със спорт

Колкото по-често и по-активно се занимавате със спорт, толкоз по-щастливи ще се чувствате – до този извод са стигнали откриватели от Йейлския и Оксфордския университет.
 Как да си подсигуряваме здраве на старини с дейности в този момент? Как да си подсигуряваме здраве на старини с дейности в този момент?
Ако сте говорили със своите възрастни родственици, то евентуално те се оплакват от разнообразни болежки. Немалка част от тях са разследване на това...

Резултатите от проучване измежду повече от 1,2 млн. души, са посочили, че тези, които постоянно се занимават със спорт, се усещат щастливи от тези, които избират неподвижния метод на живот. И още един любопитен факт: равнището на благополучие, което получават физически дейните хора, може да бъде реализирано от домашарите единствено ако изкарват 25 000 или повече $ на година.

Медитирайте

Когато медитираме, се усилва количеството сиво вещество в прекунеуса – област от мозъка, която взе участие в консолидираното на информация за настоящи вътрешни чувства, мемоари от предишното и бъдещи проекти. Изследвания, оповестени в Scientific Reports през 2015 година, удостоверяват връзката сред активирането на този дял на мозъка и възприятието на благополучие.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР