В четвъртък вечерта е починал Кирил Рашков-Цар Киро, който бе

...
В четвъртък вечерта е починал Кирил Рашков-Цар Киро, който бе
Коментари Харесай

Почина известният ромски лидер Цар Киро

В четвъртък вечерта е умрял Кирил Рашков-Цар Киро, който бе един от най-влиятелните ромски водачи в страната. Баронът на богатата ромската фамилия Рашкови е умрял на 78-годишна възраст в дома си, до момента в който е изтърпявал 8-месечна присъда за държане на живак и нерегистрирани старинни монети, припомня пловдивската медия " Трафик нюз ".

Кирил Рашков е роден през месец май 1942 година. Той получава прозвището си Цар Киро, откакто самообяви за водач на ромите в България. Още по времето на социализма получава седем присъди за разнообразни закононарушения, измежду които владеене на злато, левове и задгранична валута. Общото наказване е 30 години затвор, само че след измененията от 10 ноември е амнистиран.

През 90-те години Цар Киро стартира да се занимава с произвеждане на алкохол през компанията си " Цар Гого ". През 1993 година е задържан за произвеждане на подправен алкохол в огромни размери, а името му се трансформира в нарицателно за производител на ментета.

В края на 90-те Рашков основа партия " Свободна България ", която съумява да вкара общински съветници в Стара Загора и Пазарджик.

Междувременно Цар Киро е упрекнат за два бомбени атентата, само че е оневинен поради неналичието на доказателства. Тогава някогашни висши чиновници на Министерство на вътрешните работи твърдяха, че Рашков е скъп осведомител на полицията и поради това се употребява с чадър, припомня " Дневник ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР