В четвъртък Турция официално се отказа от договор за борба

...
В четвъртък Турция официално се отказа от договор за борба
Коментари Харесай

Турция официално се отказа от Истанбулската конвенция

В четвъртък Турция публично се отхвърли от контракт за битка с убийствата на дами и девойки и домашното принуждение в спорен ход на президента Реджеп Тайип Ердоган, наказан от Запада и групи за отбрана на правата, заяви Агенция Франс Прес.

Ердоган провокира изблик на отвращение през март с отдръпване на страната от първия в света обвързващ контракт за попречване и битка с насилието над дами, прочут като Истанбулската спогодба.
 Европейски Съюз подава ръка на Турция, Борисов е с едни от най-меките думи, само че Анкара се поозъби Европейски Съюз подава ръка на Турция, Борисов е с едни от най-меките думи, само че Анкара се поозъби
Европейският съвет ще показа по-конкретни оферти, с цел да има по-стабилни връзки с Турция, сподели ръководителят на Съвета Шарл М...

Пактът от 2011 година, подписан от 45 страни и Европейския съюз, изисква от държавните управления да одобряват законодателство, обвързвано с наказателното гонене на закононарушения, в това число брачно обезчестяване и осакатяване на женски гениталии.

Ходът на Ердоган пристигна, когато той се придържа към поддръжката на консервативни и националистически групи, с цел да се резервира на власт след 18-годишното си ръководство. Обосновавайки решението, основният асистент на Ердоган Фахретин Алтън съобщи, че препратките в контракта към злоупотреби, учредени на пола, са „ употребявани от хора, опитващи се да създадат хомосексуалността нещо обикновено “.

Движението на гейове и лесбийки (LGBTQ) е " несъвместимо " със обществените и фамилни полезности на Турция, сподели Алтън.

По-рано тази година огромните турски градове бяха свидители на водени от студентите митинги в поддръжка на по-широки права.

Хомосексуалността е законна в Турция още от Османската империя.
 Атина подлага на критика Анкара за отдръпването от Истанбулската спогодба Атина подлага на критика Анкара за отдръпването от Истанбулската спогодба
Гръцкото външно министерство остро разкритикува Турция за отдръпването й от Истанбулската спогодба за попречване и битка с принуждение...

Но групите за отбрана на дамите упрекват Анкара, че се отдръпва от контракта, с цел да успокои консерваторите в миг, когато ръководещата партия на Ердоган регистрира по-ниски равнища на поддръжка.

Оттеглянето беше наказано от Европейския съюз и Съединени американски щати.

Във вторник най-висшият административен съд на Турция отхвърли опита за отменяне на отдръпването, като съобщи, че Ердоган има " властта " да вземе решението.

Правозащитните организации споделят, че решението на Ердоган ще изложи дамите на по-голям риск от принуждение, когато в Турция към този момент доминират убийствата на дами или девойки от мъж.

Миналата година в страната са били убити 300 дами, съгласно групата за права We Will Stop Femicide Platform, а 189 са били убити досега тази година.
 Байдън към Турция: Отказът от Истанбулската спогодба е обезсърчаваща стъпка обратно Байдън към Турция: Отказът от Истанбулската спогодба е " обезсърчаваща стъпка обратно "
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди Турция за отхвърли от интернационално съглашение, чиято цел е да пази дамите от принуждение, осведоми...

" Оттеглянето изпраща неразумно и рисково обръщение към причинителите, които злоупотребяват, осакатяват и убиват: че те могат да продължат да вършат това безнаказано ", сподели генералният секретар на Aмнести интернешънъл Агнес Каламар.

За четвъртък вечерта в Турция са планувани митинги, като огромен протест в Истанбул. Провинция Истанбул забрани марша на прайда предишния уикенд, а полицията употребява мощ, до момента в който задържа десетки протестиращи и прикова фотографа на AФП на земята, което провокира публична тъжба.

Парадът се организираше годишно в Истанбул до 2015 година, събитие, на което участваха хиляди хора. Критиците настояват, че възбраните за прайда и отдръпването от Истанбулската спогодба показват пълзяща ислямизация по времето на Ердоган, който за първи път пристигна на власт като министър-председател през 2003 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР