В четвъртък сутрин ще се състои драфтът в Националната баскетболна

...
В четвъртък сутрин ще се състои драфтът в Националната баскетболна
Коментари Харесай

Александър Везенков - към драфта в НБА и обратно в "Барселона"

В четвъртък заран ще се състои драфтът в Националната баскетболна асоциация (НБА). За пръв път от 2008 година в него ще има български участник. След като през 2015 и 2016 година отдръпна името си, Александър Везенков ще се възползва от третата и последна година, в която има право да се включи.

Крилото на " Барселона " към този момент разгласи, че желае да остане най-малко още един сезон в сегашния си тим. Той се надява да бъде определен в драфта и върнат в Испания (т.нар. драфт-енд-сташ), с цел да продължи да се развива, преди да бъде подготвен за лигата на извънземните.

Точно това най-вероятно ще се случи.



Везенков, който ще навърши 22 години през август, е 206-сантиметров състезател с впечатляваща пукотевица от далечно разстояние.

Българският национал е измежду най-хубавите играчи на своята възраст в Европа и доста тимове в НБА биха се възползвали от качествата му по периметъра като комбо крило и количеството тройки, които може да обезпечи.

Както и самият той обаче схваща, би трябвало да развие доста детайли в играта си и да се усъвършенства физически, в случай че желае да бъде фактор в лигата, а не просто състезател за пет минути на мач.

" Моят сътрудник приказва по въпроса (с драфта), само че аз съм напълно фокусиран върху " Барселона " и там желая да остана и да се усъвършенствам като играч. Дай Боже, някой тим да ме избере и да ме остави в Европа да се развъртвам ", сподели Везенков при започване на месеца.

Между №50 и №60

Специалистите предвиждат, че Везенков ще бъде определен в края на втория кръг на драфта - сред 50-о и 60-о място. Очакваните претенденти да селектират българина са " Вашингтон уизърдс " (№52), " Бостън селтикс " (№53 и №56), " Финикс сънс " (№54) и " Бруклин нетс " (№57).

" По време на дългата серия от загуби на " Нетс " гледах няколко мача на " Барселона ", единствено с цел да видя Везенков ", написа Чарлз Маниего от thebrooklyngame.com.


© LAP.bg

Той регистрира, че българинът има изключителна пукотевица, разчита добре играта и с помощта на растежа си може да бъде доста ефикасен на подслон и контразаслон.

През миналия сезон Везенков изигра 62 мача за " Барселона " в испанското състезание и Евролигата, като записа 8.1 точки и 3.1 битки при 54.7% успеваемост в стрелбата от игра, в това число 41% от зоната за три точки.

" Българското крило имаше солидна роля в своя тим. Той е замайващ стрелец, кадърен да изстрелва топката бързо от всяка позиция. Движи се доста добре без топка и има отлична режисура на стрелбата, с чудесна работа с краката и темп. Има доста бърза и мека лява ръка. Голям е и може да бъде страховит като пик-ен-поп четворка от аварийна пейка ", добавя Маниего.

Според него Везенков има " чудесно възприятие към играта, схваща своята роля и умее да се нарежда добре в двата края на игрището ".

Във Финикс също смятат българина за положително попълнение към състава на месния " Сънс ". " Левичарят в действителност умее да стреля добре и има една от най-бързите стрелби в тазгодишния клас. Лесно можем да си го представим да бележи тройки от всяка позиция при съществуването на обичащ да пробива пойнт гард като Ерик Белдсоу или, в случай че " слънцата " имат шанс в драфта, плеймейкър, който умее да основава стрелби за съотборниците си ", написа преди време Келън Олсън от arizonasports.com.

И той oбаче е на мнение, че още една или две години в Европа биха били най-хубавото решение за Везенков. " Той е отлична драфт-енд-сташ алтернатива на своята позиция, изключително при огромната потребност от положително стрелци във " Финикс ", добавя Олсън.

Все отново е малко евентуално тъкмо " слънцата " да се спрат на българина. " Вашингтон " и " Бруклин " наподобяват най-логичните варианти.

Все още рано за НБА

Главната причина, заради която към момента е рано Везенков да се насочва към НБА, е неналичието на атлетизъм. Той не разполага с експедитивност, а на този стадий не е задоволително здрав, с цел да бъде физически конкурентен в най-хубавата баскетболна лига.

Освен компликациите в отбрана, които му основават неналичието на задоволително експедитивност и мощ, другият проблем е, че го вършат прекомерно монотонен в офанзива. Българинът няма други разновидности с изключение на стрелбата от междинна и далечна отдалеченост, защото не може да пробива и отстъпва физически под коша.


© LAP.bg

" Като цяло Везенков е извънреден стрелец, само че може би би трябвало да разнообрази играта си в нахлуване. Освен това той не е най-хубавият спортист. Това ще затруднява играта му както в нахлуване, по този начин и в отбрана ", написа Чарлз Маниего.

Според него незадоволителният атлетизъм " може да се окаже разликата сред това българинът да бъде перспективен състезател и да се трансформира в интернационална суперзвезда ".

" Везенков има това, което аз назовавам " тежки крайници " в отбрана. Това го прави цел за офанзивата на другите тимове, те постоянно вършат подслон през него. Освен това не е задоволително отскоклив, което ще навреди на положителните му индикатори при битките. Но той схваща чудесно позиционирането, тъй че може би представянето му в отбрана няма да бъде цялостна покруса ", приключва Маниего.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР