В четвъртък състав на Апелативния специализиран съд окончателно остави тримата

...
В четвъртък състав на Апелативния специализиран съд окончателно остави тримата
Коментари Харесай

Светят ли още коледните елхи

В четвъртък състав на Апелативния профилиран съд дефинитивно остави тримата обвинени в ареста

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Пламен Георгиев изиска право да задържа, с цел да не обира различен лаврите от ареста

Парламентът попълни състава на антикорупционната комисия във официална процедура и без никакъв спор
26 апр 2018
Съдът остави в ареста Десислава Иванчева и помагачите й

Кметът на " Младост " е обвинена за рушвет, а заместничката й и посоченият за медиатор - в съучастничество
20 апр 2018
Има ли граници пред прокуратурата и знае ли ги Цацаров?

Четвърти ден тече неприсъствен спор сред прокуратурата и членове на кабинета дали акцията против кмета на " Младост " не е била прекомерно показна
20 апр 2018 Жуженето пред залите на Съдебната палата в ранния следобяд на вторник е прекратено от запъхтян юрист, който отдалече се провиква на сътрудниците си: " Търсих място да паркирам. Намерих. Оставих колата отключена, а на задна седалка сложих едно кашонче - който желае, да остави пари в него. " Смях. Следва нов подбив по същия сюжет. После още един.
Седмица откакто кметът на регион " Младост " Десислава Иванчева и още двама помагачи бяха задържани, казусът е настоящ освен в света на вицовете.

Миналия вторник Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и някогашният кмет на същия регион Петко Дюлгеров бяха арестувани при показна акция в центъра на София. Начинът, по който беше извършена, стана даже причина за мимолетно напрежение сред външния министър Екатерина Захариева и основния прокурор Сотир Цацаров.

Постоянното задържане на тримата обвинени под стража даде мотив на прокуратурата и прясно основаната антикорупционна комисия да разгласят, че битката с корупцията към този момент е по румънски модел. Oтказът им да дават отговор на въпроси (извън интервютата в следена среда), от една страна, и мненията на юристите на подсъдимите - от друга, повдигнаха още повече въпроси по изнапред неразбираемия случай.

Какво се е случило (според прокуратурата)
От изказванията на обвиняването излиза наяве, че през февруари предприемачът Александър Ваклин е подал сигнал в Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), че Десислава Иванчева му желае рушвет. Той е привързан към кореспонденция, която профилираната прокуратура води против нея от края на предходната година. Когато става явен размерът на претенции рушвет, Ваклин тегли заем от 70 хиляди евро, предава сумата на КПКОНПИ, които след белязване на банкнотите му я връщат, с цел да я даде на Иванчева. След няколко несполучливи опита се стига до среща сред Ваклин и посочения за медиатор Петко Дюлгеров, който взима парите. Той задържа 20%, от тях а останалото предава на Иванчева и Биляна Петрова, като по последна информация ги оставя в кашон на задната седалка на служебната кола на районния кмет. Колата потегля и след това е спряна, а двете са арестувани. Задържан е и Дюлгеров. Иванчева е упрекната в искане на рушвет, а другите двама - че са й помагачи.

Кой е изнудваният
Веднага след ареста " Капитал " потърси съвсем всички огромни вложители в " Младост " в опит да намерим подателя на сигнала. Тогава Александър Ваклин изрично отхвърли да е той. Няколко дни по-късно към този момент твърдеше противоположното. Тази седмица от компанията му " Ваклин груп " ни дадоха отговор, че той не желае гласност (след като преди този момент се беше появил в ефира на няколко телевизии).

Ваклин ръководи общо 14 сдружения, основани за създаване или ръководство на жилищни здания в столичните квартали " Люлин ", " Младост ", " Студентски град ", " Света Троица " и други Собствеността на компаниите е разпределена сред него, брачната половинка му, негови английски сътрудници и записана в Сейшелите компания с неразбираем краен притежател.

По подигравка на ориста предприемачът е член на управлението на партия " Нова опция ", учредена от министъра на защитата в държавното управление на Сергей Станишев Николай Цонев, който също беше зрелищно арестуван по обвиняване за рушвет, а след това - оневинен.

Защо е бил изнудван
В началото на 2017 година Александър Ваклин получава зелена светлина от основния проектант на София да строи жилищни здания до Околовръстното шосе. Няколко месеца по-късно той инициира смяна в параметрите на плана, която е утвърдена на централно равнище, а на 16 юни преписката е изпратена в регион " Младост ", който би трябвало да я заяви на заинтригуваните страни, с цел да могат да създадат възражения. Това обявяване, което при предходния план е станало в границите на месеци, този път се забавя по неразбираеми аргументи. През октомври Ваклин подава заявление до кмета на " Младост ", с което желае изговаряне, а идващия месец ноември отрасловата комисия в Столичния общински съвет преглежда серия от тъжби на вложители против бездействието на Десислава Иванчева, една от които е на " Ваклин груп ".

По случая е направен отчет на районната администрация, в който се изяснява къде се намира всяка от преписките. Върху него с почерка на Иванчева против тази на " Ваклин груп " е записано " при мен ", т.е. документите са се намирали при нея. В края на декември компанията завежда дело в Административния съд, само че то е оставено без придвижване в продължение на три месеца - тъй като преписката не е изпратена от регион " Младост " и тъй като вложителят не е платил държавната такса от 50 лв..

По данни на прокуратурата това размотаване е направено съзнателно от Иванчева, с цел да сложи според вложителя и да му изиска рушвет.

Какви са доказателствата
Според прокуратурата доказателствата са следите от предадените белязани пари, открити по тримата арестувани, свидетелски показания и подслушани диалози. Към този миг не е ясно какво съдържат записите, тъй като не са били приложени към материалите, до които юристите са имали достъп при разглеждането на настояването за непрекъснато задържане под стража на тримата обвинени. При всички положения това ще бъде основно доказателство по делото.

Кой е пипал парите и къде са те
Или както стана известно - кой е светнал. По думите на прокуратурата - всички. По думите на юристите - не тъкмо. Следи от маркиращото вещество е имало от външната страна на ръцете на двете дами, до момента в който ръцете на Петко Дюлгерев " светели ". Прахът, с който се маркират банкнотите, е лепкав и може елементарно да се съобщи при ръкостискане да вземем за пример. Всъщност дали някой " свети " няма решаващо значение, тъй като рушвет може да бъде взет и без парите да се пипат (има такива неоправдателни присъди). Много по-съществен миг е доказването на настояването на подкупа.

По време на мярката за неотклонение юристите на арестуваните пледираха, че има документ, доказващ, че парите са били върнати на Ваклин преди предаването на подкупа, т.е. не е имало по какъв начин да бъдат дадени на Иванчева и останалите. В реалност предприемачът е дал парите на сътрудник на антикорупционната комисия, която ги е белязала и му ги е върнала, с цел да ги съобщи на този, който му желае рушвет.

Пробито ли е следствието
От известната до този миг информация (главно от защитата) се виждат няколко логичен и фактологически разминавания. Така да вземем за пример парите за подкупа са дадени на ДАНС за маркиране от Александър Ваклин над 10 дни преди датата, на която се твърди, че подкупът е бил пожелан. Според обвиняването Иванчева е поискала подкупа в столичен мол, а отбраната твърди, че тя не е стъпвала в него, което можело да се види от записите на камерите.
Пак съгласно нейния юрист медиаторът по договорката Петко Дюлгеров, за който прокуратурата твърди, че е направил цялостни признания, отхвърля да е преговарял и предавал какъвто и да е било рушвет. Все по този начин не излиза наяве за какво двете дами не са били арестувани директно при качването в автомобила, а са били оставени да пътуват по улиците на София, с цел да бъдат спрени пред Спортната палата.

Има ли нарушавания при ареста
" По отношение на ареста малко се трансферираха границите ", сподели ден след интервенцията външният министър и вицепремиер по правосъдната промяна Екатерина Захариева. Коментарът й провокира гнева на основния прокурор Сотир Цацаров, който изиска пояснение дали това е позицията на целия кабинет. Ситуацията беше бързо замазана от министъра на правораздаването Цецка Цачева, а по-късно и от ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, който сподели пред БНР: " По отношение на изказванията за прекаленост желая всички, които хвалеха румънския модел, в този момент да си дадат сметка и да създадат съпоставяне. Защо тези, които го хвалеха, в този момент афишират тези дейности за прекаленост? "

Всъщност проблеми с дейностите на службите и престоят на Иванчева с белезници на обществено място с часове има. Така да вземем за пример Директивата за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност, която трябваше да бъде транспонирана до 1 април, ясно задължава страните членки да " вземат подобаващи ограничения, с цел да подсигуряват, че обвинените и обвинените не са представяни като отговорни - в съда или пред обществеността, посредством потребление на ограничения за физическо въздържане. "

Всички причини на прокуратурата и КПКОНПИ за акцията са в жанр " по този начин споделя законът " (наказателният развой постанова наличието на арестувания, до момента в който трае огледът) и " другояче щяхте да кажете " (защо автомобилът не е изместен на друго място).
Когато Иванчева се опита да каже нещо на публицистите, служителка с маска безусловно й запуши устата с ръка. Кадърът обиколи обществените мрежи. От ръководената от Пламен Георгиев КПКОНПИ споделиха единствено, че дамата е чиновник на Министерство на вътрешните работи, т.е. казусът не е техен. Действието няма по какъв начин да има законово съображение - при полицейско задържане (каквото е наложено на Иванчева) може да се лимитира само правото на напредване, само че не и на изложение.

На този декор въпроси като за какво чиновници на антикорупционната комисия носят маски (при състояние че единствено баретите и групите за задържане на Министерство на вътрешните работи имат това право) или за какво колите им, в това число и джипът, употребен от дясната ръка на Пламен Георгиев - Антон Славчев, имат сини буркани (при състояние че нямат право на това) наподобяват по-скоро бутикови.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР