В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

ЕС няма да позволи на Русия да избегне санкциите, като търгува в рубли

В четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел няма да разреши на Москва да пренебрегне глобите, като изиска от вносителите от Европейски Съюз да заплащат съветския нефт и газ в рубли. Коментарът идва, откакто в сряда Русия разгласи, че заплащанията за експорт на газ за някои западни страни ще бъдат трансферирани в националната й валута - рублата .

" [Търговията с сила в рубли] би била опит [от страна на Русия] да заобиколи глобите. Няма да позволим заобикаляне на нашите наказания. Времето, когато силата можеше да бъде употребена за изнудване, отмина ", съобщи фон дер Лайен пред Ройтерс.

 

" Колективният Запад на процедура постави линия под надеждността на своите валути, зачерта доверието в тях. Както Съединените американски щати, по този начин и Европейски Съюз оповестиха по принцип действително несъблюдение на отговорностите си към Русия. Ние и преди подозирахме, само че в този момент всички в света знаят сигурно, че отговорностите в долари и евро може да не бъдат изпълнени ", сподели Путин. " Ясно е, че приемането на заплащания в долари, евро и редица други валути за доставките ни за Европейски Съюз и Съединени американски щати е безсмислено за нас. "

 

Руският водач обаче упорства, че Москва ще остане благонадежден търговски сътрудник и ще извършва отговорностите си, даже когато става въпрос за работа с " вражески страни " Малко след изказването на Путин рублата завоюва позиции, засилвайки се по отношение на щатския $.

Европейските компании реагираха скептично на решението на Кремъл. Австрийската енергийна компания OMV възнамерява да продължи да заплаща за газовите си контракти с Русия в евро. Полската PGNiG също отхвърля да заплаща в рубли, а литовската Ignitis Grupe декларира, че може да спре изцяло вноса си от Русия.

 

 

 

 Снимка: БГНЕС

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР