В четвъртък ни очаква още един много интересен ден на

...
В четвъртък ни очаква още един много интересен ден на
Коментари Харесай

Няколко „мейджър“ шампиони преследват ново силно представяне в Мадрид


В четвъртък ни чака още един доста забавен ден на кортовете в Мадрид. Програмата изобилства от любопитни конфликти както при мъжете, по този начин и при дамите, като на „ Маноло Сантана “ ще забележим няколко играчи, които освен са триумфирали с купа от Големия шлем, само че и неведнъж са се представяли мощно на шампионата в испанската столица.

Доминик Тийм – Кайл Едмънд (първи мач на „ Маноло Сантана “, от 12:00)

Доминик Тийм има доста учредения да дефинира сезона си на клей досега като сполучлив. Австриецът отпадна във втори кръг в Монте Карло, само че в това време игра четвъртфинали в Ещорил и Мюнхен. Бившият №3 има единствено шест победи от началото на годината, като пет от тях пристигнаха на алено. Фактът, че записа най-малко по един триумф в последните си три шампионата, сигурно е положителен знак за първенеца от US Open 2020.

Макар да не е печелил купата в Мадрид, а предходната година да отпадна още на старта след загуба от Анди Мъри, Тийм нееднократно се е представял мощно в шампионата. Той стигна до мача за трофея през 2017 и 2018, след което още два пъти игра на полуфинал.

От своя страна Кайл Едмънд продължава да изпитва компликации след завръщането си в Тура, като към момента няма победа в съществена скица на равнище ATP през годината. В мача против Марк-Андреа Хюслер в Хамбург обаче британецът сподели напредък във формата си, като завоюва първия сет и затрудни съществено първенеца от Sofia Open.

Подобно на Тийм, Едмънд също пази положителни мемоари от Мадрид. През 2019 година той победи Даниил Медведев, Новак Джокович и Давид Гофен, преди да претърпи проваляне от Денис Шаповалов на четвъртфинала.

До момента Тийм и Едмънд са играли един против различен единствено един път. Това се случи във втория кръг в Барселона през 2017, където австриецът надви с 6-1, 6-4.

Анди Мъри – Андреа Вавасори (четвърти мач на „ Маноло Сантана “, не преди 17:30)

Миналата година Анди Мъри премисли първичното си решение да пропусне целия сезон на клей и се завърна на конкуренцията в Мадрид, което се оказа добър ход. Британецът надмина упованията, побеждавайки Доминик Тийм и Денис Шаповалов, само че поради травма не стана факт упования с голям интерес осминафинал сред него и Новак Джокович.

Тазгодишният клей сезон обаче не стартира по никакъв начин добре за трикратния първенец от Големия шлем. Той записа първо присъединяване в Монте Карло от 2017 година насам, само че отпадна още в първи кръг след. Макар да има единствено две победи на клей от 2018 година насам, Мъри неведнъж се е представял мощно в Мадрид. Той към момента няма загуба в първи кръг в шампионата, а през 2016 година завоюва купата с победа над Новак Джокович, откакто година по-рано загуби от Рафаел Надал в заключителни конфликт.

От своя страна Андреа Вавасори също има учредения за оптимизъм преди четвъртия Мастърс шампионат за сезона. Италианецът стигна до четвъртфиналите на ATP 250 конкуренцията в Маракеш, където победи Александър Лазаров в първи кръг от квалификациите.

Любопитен факт е, че всички победи на Вавасори през годината пристигнаха в шампионати на клей. Преди идването си в Мадрид той игра три следващи четвъртфинала на тази настилка – упоменатият в Маракеш, както и на Чалънджър шампионатите в Оейраш и Санремо, а преди този момент бе на полуфинал на Чалънджъра във Виня дел Мар.

Предстоящият конфликт ще е първи сред Мъри и Вавасори, а спечелилият ще се изправи против Даниил Медведев в идната фаза.

Арина Сабаленка – Сорана Кърстя (последен мач на „ Маноло Сантана “, не преди 20:00)

Арина Сабаленка и Сорана Кърстя ще закрият днешната стратегия на централния корт с повтаряне от четвъртфинала в Маями, извоюван от румънката с 6-4, 6-4. Сабаленка стартира сезона на клей с присъединяване на WTA 500 шампионата в Щутгарт, където стигна до финала за трета поредна година, само че и този път напусна корта като победена след конфликт с Ига Швьонтек (3-6, 4-6). Въпреки това обаче салдото на беларускинята от началото на годината е 23 победи и единствено 4 загуби, като точно тя е водачът в Тура по този индикатор. Сабаленка завоюва купите на Australian Open и в Аделаида, след което игра край и в Индиън Уелс.

От своя страна Кърстя пласира 31 уинъра в мача си против Лорън Дейвис, записвайки триумфално начало на присъединяване си в Мадрид. Румънката е преодолявала втория кръг в конкуренцията единствено два пъти до момента – през 2016 и 2017, като и в двата случая стигна до четвъртфинал.

Световната №44 записа единствено две победи в първите два месеца от годината, само че по-късно изуми света на тениса, достигайки до четвъртфинал в Индиън Уелс и полуфинал в Маями, а мачът против Дейвис (6-3, 3-6, 6-1) бе първи за нея на клей през актуалната година.

До момента Сабаленка и Кърстя са играли една против друга единствено един път – упоменатият към този момент конфликт в Маями, в който румънката записа първи триумф над тенисистка от Топ 2 в шестия си мач против състезател от този сан.
Tenniskafe.com · Търпелив като магаре
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР