В четвъртък Microsoft изпревари за кратко Apple като най-ценната компания

...
В четвъртък Microsoft изпревари за кратко Apple като най-ценната компания
Коментари Харесай

Microsoft за кратко изпревари Apple като най-скъпата компания в света

В четвъртък Microsoft изпревари за малко Apple като най-ценната компания в света за първи път от 2021 година насам, откакто акциите на производителя на iPhone започнаха едва годината поради възходящите опасения по отношение на търсенето.    Акциите на Microsoft се покачиха внезапно от предходната година насам с помощта на ранното водачество, което компанията закупи в региона на генеративния изкуствен интелект посредством инвестицията си в производителя на ChatGPT OpenAI. Те затвориха в четвъртък с 0,5% растеж, което даде на софтуерния колос пазарна оценка от 2,859 трилиона $. По време на сесията те се покачиха с цели 2% и за малко компанията беше оценена на 2,903 трилиона $.    Ценните бумаги на Apple пък записаха оттегляне от 0,3%, което даде на компанията пазарна капитализация от 2,886 трлн. $.    

Това е следващата глава от конкуренцията сред двете компании за званието “Най-скъпа компания в света ”. 
" Беше неизбежно Microsoft да изпревари Apple, защото компанията се развива по-бързо и печели повече от революцията на генеративния изкуствен интелект ", разяснява пред Reuters анализаторът на D.A. Davidson Гил Лурия.    Microsoft включи технологията на OpenAI в своите софтуери за продуктивност - ход, който оказа помощ за възобновяване на бизнеса с облачни калкулации през тримесечието юли-септември.    Междувременно Apple се бори с отслабващото търсене, в това число на iPhone - най-голямата дойна крава на компанията. Търсенето в Китай, който е главен пазар за нея, спада, защото стопанската система на страната се възвръща постепенно след пандемията, а възраждащата се Huawei взима от ден на ден от пазарния ѝ дял.    " Китай може да бъде фактор, който да забави представянето на Apple през идващите години ", декларират от брокерската компания Redburn Atlantic в сряда, понижавайки оценката на акциите на Apple до " неутрална ".   

Поне трима от 41 анализатори, покриващи Apple, са намалили оценките си от началото на 2024 година насам, показва още осведомителната организация. 
Акциите на основаната в Купертино, Калифорния, Apple са паднали с 3,3% през януари до последното затваряне на борсата, спрямо растеж от 1,8% на Microsoft. Ценните бумаги и на двете компании са скъпи от позиция на съотношението цена към облага (PE) - необятно публикуван способ за оценка на обществено търгувани компании.     Акциите на Apple, чиято пазарна капитализация доближи своя връх от 3,081 трилиона $ на 14 декември, приключиха предходната година с облага от 48%. Това е по-малко от растежа от 57%, регистриран от Microsoft.    От 2018 година насам Microsoft на няколко пъти пое за малко водачеството, изпреварвайки Apple като най-ценната компания, в това число през 2021 година, когато опасенията за дефицит във веригата за доставки, провокирани от Коронавирус, удариха цената на акциите на производителя на iPhone.   

Понастоящем Уолстрийт е по-позитивно настроена към Microsoft, като съвсем 90% от брокерите, покриващи компанията, предлагат закупуване на акции. 
При Apple 2/3 от анализаторите излизат с сходна рекомендация. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР