В четвъртък германският висш административен съд постанови, че клането на

...
В четвъртък германският висш административен съд постанови, че клането на
Коментари Харесай

Германски съд разреши унищожаването на мъжки пилета да продължи

В четвъртък немският върховен административен съд постанови, че клането на мъжки пилета може да продължи в птицефермите, до момента в който не се откри способ за установяване на пола на ембриона в яйцето, оповестява Агенция Франс Прес.

Според Федералното министерство на земеделието всяка година в Германия се унищожават към 45 милиона мъжки пилета.

" Убийството на пилета е недопустимо от етична позиция и би трябвало да бъде спряно допустимо най-скоро ", съобщи Джулия Клоекнер, министър на земеделието в държавното управление на Ангела Меркел като добави, че са разпределени 8 милиона евро, с цел да се намерят други възможности.

Тестват се няколко метода за проучване на пола на пилешки ембрион, които биха разрешили унищожаването на яйцата преди излюпването, само че към момента не са подготвени за приложимост в индустриален мащаб.

В четвъртък Федералният административен съд на Лайпциг реши, че убиването на мъжки пилета е в сходство с първия член от Закона за отбрана на животните, който гласи, че " никой няма право да предизвиква болежка, страдалчество или увреждане на животни без основателна причина ".

Съдията Ренате Филип разяснява, че съществува " основателна причина " актуалната процедура да продължи, " до момента в който не бъдат подготвени методите за установяване на пола в яйцето ".

Младите мъжки нормално са наказани поради техния пол, защото се считат за безполезни в света на отглеждането на животни. В доста случаи те са раздробявани механично, обгазявани или смачквани до гибел и се употребяват като храна за животни.

Също както в предходни два случая, съдът в Лайпциг постанови, че икономическите ползи на яйчната индустрия имат казус в близко бъдеще.

Спорът датира от 2013 година, когато Северен Рейн-Вестфалия забрани убиването на мъжки пилета по Закона за отбрана на животните. Две люпилни обаче оспориха решението на регионално равнище, което отнесе въпроса до федералния съд.

Централната асоциация на немската птицевъдна индустрия - ZDG предизвести, че не би трябвало да преждевременно да се не разрешава убиването на мъжки пилета.

Индустрията също желае да постави завършек на неетичните убийства, съобщи президентът на асоциацията Фридрих-Ото Рипке, само че първо би трябвало да се откри всеобщ способ за идентифициране на пола в яйцето. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР