В четвъртък, 11 януари, когато е крайният срок за предложения

...
В четвъртък, 11 януари, когато е крайният срок за предложения
Коментари Харесай

Изтича срокът за номинации от НС на нови конституционни съдии

В четвъртък, 11 януари, когато е крайният период за оферти за двама нови конституционни съдии от парламентарната квота, Конституционният съд ще каже какъв брой ще години ще е мандатът им.

След като две години Конституционният съд работи с повърхностен състав поради непопълнената парламентарна квота, предишния октомври президентът Румен Радев го сезира с искане да разтълкува наредбите от главния закон, свързани с началото, края и продължителността на мандата на конституционните съдии.

Според Конституцията той е девет години, а свои представители по избрана процедура излъчват с изключение на Народното събрание и президентът, също и висшите съдилища - Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

Юристите са разграничени - дали двама съдии, които с огромно забавяне следва Народното събрание да избере този месец, би трябвало да изкарат цялостен деветгодишен мандат, или да довършат остатъка от него, което малко по-малко от седем години.

Според последна неофициална информация се чака за конституционни съдии да бъдат номинирани ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и някогашният арбитър от Върховния касационен съд Борислав Белазелков.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР