В четири детски градини в Смолянска област са констатирани по-високи

...
В четири детски градини в Смолянска област са констатирани по-високи
Коментари Харесай

Проветрявайте жилищата! Трови ни радон

В четири детски градини в Смолянска област са установени по-високи равнища на радон, превишаващи референтните стойности от 300 Bq/m3 /бекерела на пространствен метър/. Това стана ясно от отчет на Регионалната здравна ревизия в Смолян с резултатите от осъществените измервания в границите на програмата за понижаване въздействието на радон в жилищни и публични здания.

В 100 жилищни здания в Смолянска област са направени замервания и в 13 от тях са били открити по-високи от референтно избраните стойности на радон. Според експертите, рискът от високите стойности на радон е евентуален, тъй като води до развиване на рак на белите дробове. Превишаване на референтните стойности от 300 Bq/m3 са открити и в по една жилищна постройка на територията на общините Борино, Девин, Златоград и Чепеларе, в три здания в община Рудозем и в 6 здания в община Смолян.

" Нашият свят е радиоактивен и е подобен откогато съществува. Човешкият организъм се облъчва от над 60 естествени радиоизотопа, намиращи се в почвата, водите, въздуха и в самите нас. Радонът е преобладаващата част от естествения радиационен декор – над 50 %. Наблюденията на концентрацията на радон в здания демонстрират денонощни, сезонни и годишни вариации. През зимата постъпването на радон е 3 - 4 пъти по-интензивно в сравнение с през лятото ", показват специалистите от здравната ревизия. От РЗИ обявиха, че най - бързият и на ниска цена способ за съкращаване наличието на радон във всевъзможни здания е постоянното проветряване на пространствата.

Междувременно здравната ревизия е работила по пилотен план за премерване концентрацията на радона в детски градини в региона. При четири детски заведения в района са открити стойности на централизация на този газ, превишаващи референтните от 300 Bq/m3 пространствен метър. Това са остарялата постройка на Детската градина «Радост» в смолянския квартал Устово, Детска градина «Слънце» в гр. Доспат и детските заведения в рудоземските села Елховец и Рибница.

От РЗИ са уведомили кметовете на общините с проблематични детски градини и управленията на детските заведения, че би трябвало да подхващат съответни противорадонови мероприятия като вентилация на подподовите пространства, запечатване на пукнатини сред подове и стени, запечатване на канализации, водопроводи и други отвори, изработката на " раданова шахта " в земята директно под плочата.

" Притеснение не би трябвало да има, тъй като съществуват ограничения, с които концентрацията да се управлява. Радонът идва от недрата на земята и прониква в постройките, в които няма добра изолираност в основите по разнообразни пролуки и влиза в пространствата. И когато тези здания са затворени, концентрацията се усилва. Естественото и най-ефикасно средство за намаляването на концентрацията на радона е проветряване.

Препоръчваме детските заведения да се проветряват преди приема на децата главно, с цел да може събраното количество през нощта да излезе. Риск за здравето на децата няма все още ", сподели шефът на РЗИ - Смолян доктор Мими Кубатева.

" Нормално е равнищата на радон да се завишават през зимните месеци. Препоръката преди две години бе да се направи плътна замазка, да се отстранят пукнатините и вдигнахме равнището на пода в пространствата, в които бяха замерени по-високи стойности на радон, с 3-4 см, сменихме безусловно цялата замазка и повече проблеми не би трябвало да има ", разяснява за смолянската детска градина секретарят на Община Смолян Момчил Николов.

От РЗИ обявиха, че контролната им активност за понижаване на въздействието на радон ще продължи тази година с следващи наблюдения за установяване на сезонни коефициенти в 30 жилищни здания. Планират се и срещи с общински управления по отношение на опциите за финансиране на ограничения за елиминиране на риска от високи концентрации на радон в детски и образователни заведения.

тагове радон жилища Смолянско
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР