В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите

...
В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите
Коментари Харесай

Оригиналните знамена на опълченците във НВМИ за 3 март

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат неповторимата опция да видят истинските флагове на Българското опълчение, измежду които е и Самарското знаме. Светините – знак на устрема на българския народ към независимост, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят обичайно ще работи с вход свободен за непрекъснатата хронологична и външната си експозиция.

Оригиналните флагове на Опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и стремежа на народа за извоюване на свободата си, са пет. Най-популярните са Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска тайфа, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та тайфа по време на Руско-турската война. Това са и единствените две флагове, взели участие във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Знамената на 1-ва и 2-ра тайфа са ушити по предписание на Добродетелната тайфа, а със средства на българската общественост в гр. Киев е направено знамето на 5-а тайфа. Те не са взели участие в бойни дейности по време на Руско-турската война, само че се развяват като флагове на Опълчението на военния церемониал в Пловдив на 30 август 1878 година Въпреки че единствено две от тях са очевидци на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя военен път. След Освобождението те стават флагове на Българската земска армия и вземат участие във войните за национално обединяване. Знамената, като се изключи Самарското, което ще е изложено единствено на 3 март, ще бъдат експонирани и налични за публиката до 11 март в работните дни на музея.

Официалното разкриване на изложбата „ Знамената на Българското опълчение “ ще се състои на 2 март (петък) от 16:00 часа в Националния военноисторически музей.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР