В Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват се е появила рядка за

...
В Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват се е появила рядка за
Коментари Харесай

Мутант: В радиационната зона на Чернобил заснеха невиждана по размери хвърката твар СНИМКИ

В Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват се е появила рядка за Украйна синя пеперуда с размера на птица - Синя панделка (Catocala fraxini). Това се оповестява в профила на резервата във Фейсбук.

Това е един от най-големите представители на пеперудите в Украйна и Европа: дължината на предното крило може да доближи 45 милиметра, а размахът на крилата в полет - 110 милиметра. Този тип пеперуда е дейна през нощта и реагира на светлина. В Украйна тя е включена в Червената книга.



От резервата са разказали, че след дъжда пеперудата ще бъде трансферирана на обичаното й дърво - тополата.



През юни 2016 година беше обявено, че незнайно животно е било убито в село Рукшин, област Черновци. Един от локалните поданици го намерил в плевнята и го намушкал с вила. Звярът нападал фермите на селяните, отвличал пилета и други птици. Хората вярвали, че това е чупакабра. Те предали натрупа на ветеринарни лекари, които също не можали да дефинират за какъв див звяр става въпрос.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е ситуиран на територията на Чернобилската зона, където през 1986 година се случи едно от най-големите бедствия в историята на човечеството. На 26 април 1986 година в четвъртия енергиен блок на атомната електроцентрала е зародила детонация, вследствие на която се отделят радиоактивни субстанции.

Около атомната електроцентрала беше основана по този начин наречената зона на отчуждение, от която бяха евакуирани два града - Припят и Чернобил, както и 74 села.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР