В Черно море отдавна се извършват маневри от страна на

...
В Черно море отдавна се извършват маневри от страна на
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: Проблемът със зърното е пропаганда, преди войната приходите са по-малко

„ В Черно море от дълго време се правят маневри от страна на съветската федерация. Съвсем неотдавна те блокираха и икономическата зона в Черно море, което много затрудни корабоплаването, ограничи опциите за развиването на икономическа активност, транспорт на товари по море. Проблемът с тематиката импорт на украинско зърно отново потегля като агитация от страна на съветската страна. Износът на зърно през Черно море е доста стеснен, да не кажа неразрешен “. Това разяснява пред bTV министърът на превоза Георги Гвоздейков.

„ Зърнопроизводителите генерират доход от 10 милиарда лв. и вършат облага от 2,5 милиарда лв., когато е позволено. През 2021 година тези числа са по-малки, което значи, че има повишаване. Знаете, че служебното държавно управление в действителност постанова тази възбрана посредством искане от Европейската комисия и те не го вършат инцидентно. Знаете, че служебното държавно управление много прецизно изпълняваше заветите на Руската федерация. Този развой през днешния ден има много сериозен политически нюанс, който цели дестабилизация. Опитват се да дестабилизират ясната посока, която България има и ясните цели – тези, които пълнят Черно море с дронове, с бомби. Тези, които затрудняват корабоплаването в Черно море “, уточни министър Гвоздейков.

Според него определението „ терористи “, което министър председателят Николай Денков даде на зърнопроизводителите ненапълно е удачно.

Правителството и земеделският министър Кирил Вътев към този момент 100 дни отхвърлят да си приказват с браншовите организации

„ Когато поканиш тези хора на договаряния, а те откажат и се държат като дребни деца и напук, значи, че те не желаят разговор с отсрещната страна и разрешаване на казуса, а борба “, уточни транспортният министър.

„ Има решение на Народното събрание, има решение на Европейската комисия и то би трябвало да бъде спазено. България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно, тук става въпрос за обезпечаване на по-бързия износ към страните, които имат потребност от този артикул – като тези от Централна и Северна Африка. Българската страна ще завоюва и не малко от Данък добавена стойност от импорт. Неглижира се истината и се пробват да вършат агитация. Правителството няма да се откаже от тази възбрана “, съобщи министър Гвоздейков.

Той добави, че чака зърнопроизводителите да дойдат на масата за договаряния

Дронът край Тюленово

Той разяснява и планове дрон с взривно устройство край Тюленово.

„ Има съгласуваност сред обособените министерства. Министерство на вътрешните работи е отцепило терена. Министерство на защита е провело екипи от военноморски сили, които би трябвало неотложно да обезвредят взривното устройство и да създадат някакво следствие по какъв начин се е случило това. Ще свикам незабавна среща с морска администрация и ще разясняваме в синхрон с Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати оттук насетне за сигурността и спокойствието на жителите “, сподели министърът на превоза.

Той прикани специалисти от МО и Министерство на вътрешните работи от време на време да вършат обходи в морето, с цел да откриват такива муниции

Според него дейностите на Русия в Черно море лимитират корабоплаването, работата на пристанищата, стокообменът, пречи на стопанската система и туризма. 

„ Няма огромно значение дали дронът е съветски или украински, откакто е на българския бряг “, сподели някогашният министър на защитата

" Има много отрицателни последици и би трябвало да има сериозен европейски отговор. Колкото по-бързо станем част от Шенген, толкоз по-защитени ще бъдем като външна граница ", съобщи Гвоздейков.

Медицинските хеликоптери

Той посочи, че през вчерашния ден е отпътувала първата група от водачи, които ще се образоват за ръководство на медицински хеликоптери.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР