В Черно море навлизат все повече нетипични за акваторията обитатели.

...
В Черно море навлизат все повече нетипични за акваторията обитатели.
Коментари Харесай

Все повече нетипични обитатели навлизат в Черно море

В Черно море навлизат от ден на ден нетипични за акваторията жители. Повечето от тях идват прикрепени към корпусите на корабите и се внедряват трайно в екосистемата.

През последните години, съгласно изследвания на Института по океанология, в Черно море са влезнали към 20 нови типа. Някои от тях се приспособяват без да вредят на екосистемата, само че има и инвазивни, споделят учените.

Доц. Кремена Стефанова, началник на Секция " Биология и екология на морето ", ИО-БАН: Те могат да повлияят, да застрашат дадени местообитания, да застрашат биоразнообразието.
Още в средата на 50-те години на предишния век от Жълто море навлиза рапанът.
Доц. Кремена Стефанова: Той е див звяр и е инвазивен тип за Черно море, задоволително добре се е натурализирал в средата.
Пристигането на рапаните даже има позитивен стопански резултат за бизнеса на страната. След тях в Черно море се появяват разнообразни ктенофори - типове, сходни на медузите. Това са Мнемиопсис лейди и Берое овата. Появата на Мнемиопсис лейди обаче е довела до понижаване на някои риби, като хамсията.
Доц. Кремена Стефанова: Едно, че се храни с това, с което и хамсията употребява, а въпреки това той пречи и с обстоятелството, че се храни с яйца и с ларви на дребни рибки. Също има проучвания, че се храни с ларви на риби, да вземем за пример на сафрид.
Учените припомнят, че е значимо да пазим чисто крайбрежието. Особено от пластмасата, тъй като тя мъчно се разгражда, а по този начин наречените " пришълци " спомагат за разпространяването ѝ във водата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР