В черния списък с данъчни убежища би трябвало да се

...
В черния списък с данъчни убежища би трябвало да се
Коментари Харесай

Oxfam: Четири държави от ЕС трябва да влязат в ”черния” офшорен списък


В черния лист с данъчни убежища би трябвало да се включат и четири страни от Европейски Съюз - Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. Това разгласи английската неправителствена организация Оксфам (Oxfam), представена от в. " Паризиен " и Българска телеграфна агенция. Списъкът ще бъде показан от Европейската комисия на 5 декември.

Оксфам е съставила черен лист с 39 страни, определяни като " данъчен парадайс ", след информацията от досиетата за укриване на налози от политици и огромни компании, известни като СюисЛийкс (SwissLeaks), ЛюксЛийкс (LuxLeaks) и Панама пейпърс (Panama Papers).

Трийсет и пет страни отвън Европейски Съюз, измежду които Швейцария и Бермудските острови, са класирани като общоизвестни данъчни убежища. Според Оксфам, в случай че Европейски Съюз ползва личните си критерии към своите членки, минимум четири страни щяха да попадат в листата: Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта.

За съставянето на листата си английската организацията се основава на три критерия: бистрота, данъчна равнопоставеност и присъединяване в интернационалните конгреси по данъчни въпроси. Оксфам е анализирала статистически данни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) по отношение на данъчните режими,Евростат, Световната банка, МВФ и други Посочени са страните, които обменят автоматизирано информация или по поискване, както и тези, които не ползват преференциални фискални ограничения, да вземем за пример не улесняват основаването на офшорни механизми. Като индикатор е включено и нулево ниво на лихвите.

Според Оксфам, с цел да бъде меродавен, описът би трябвало да се основава единствено на справедливи критерии и нито една страна не би трябвало да се изплъзва от него, даже и да е член на Европейски Съюз или в случай че политически напън й разрешава да не бъде включвана в него. Освен това съгласно организацията би трябвало да бъдат избрани и наказания. Данъчните кавги не вредят само на европейските страни. Смята се, че разрастващите се страни губят годишно към 100 милиарда $ от отбягване на налози, изяснява Оксфам, като напомня, че една трета от тази сума би била задоволителна да се покрият потребностите за опазване на здравето в тези страни и да се избегне гибелта на 8 милиона души.

За усилване на данъчната и финансовата бистрота организацията предлага Европейски Съюз да изисква всички многонационални компании да разгласяват отчети за всяка страна, където развиват активност, с изтъкване на оборота, броя на чиновниците и платените налози.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР