В Черна гора бе регистриран първия случай на морбили, предаде

...
В Черна гора бе регистриран първия случай на морбили, предаде
Коментари Харесай

Първи случай на морбили в Черна гора

В Черна гора бе регистриран първия случай на морбили, съобщи за Българска телеграфна агенция черногорската организация МИНА, базирайки се на известие на Института за публично здраве (ИОЗ), в което се споделя, че пациентът е осемгодишно дете, което не е имунизирано.

От ИОЗ декларират, че са подхванали всички нужни ограничения за попречване на по-нататъшното разпространяване на заболяването, а способените институции наблюдават деликатно епидемиологичната конюнктура.

Според прессъобщението на ИОЗ, казусът на морбили в Черна гора е открит в подтекста на настоящата епидемиологична обстановка в прилежащите страни, където са регистрирани огнища на морбили с над 4600 заболели и минимум шест смъртни случая, четири от които измежду деца на възраст под една година.

От ИОЗ напомнят, че имунизацията MMR (морбили, паротит и рубеола) е сложена на 46,9 на 100 от децата, родени през 2021 година, и на 20 на 100 от децата, родени през 2022 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Като се има поради, че е належащо да има най-малко 95 % покритие на целевата популация, с цел да се предотврати огнище, е ясно, че съществува забележителен риск от по-широко публикувано заболяване “, предизвестява ИОЗ на Черна гора.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР