В челен сблъсък влязоха депутатите от мнозинството и опозицията в

...
В челен сблъсък влязоха депутатите от мнозинството и опозицията в
Коментари Харесай

Разправия в НС: Опозицията атакува МВР-шефа за мигранти убийци и изнасилвачи

В преден конфликт влязоха депутатите от болшинството и опозицията в Народното събрание във връзка горещата тематика връщани ли са у нас мигранти от Сирия и Афганистан, наказани за престъпни закононарушения. По въпроса позицията си даде вътрешният министър Калин Стоянов, който бе остро нападнат от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Министърът посочи, че осъдените, които са върнати със аероплан от Бавария, са шестима български жители, с български генезис и имена, които са били наказани за осъществени закононарушения в Германия и са си излежали присъдите там.

Стоянов разясни, че влизайки на наша територия, шестимата българи към този момент се водят деен престъпен контингент и подлежат на надзор от страна на Министерство на вътрешните работи. " Сирийските жители, 18 на брой, които пристигнаха с първия аероплан, пък към този момент са получили филантропичен статут на емигрант и идват по силата на реадмисия ", посочи той.

Министърът бе безапелационен, че страната ни не е серпантина да извършва Дъблинското съглашение. Стоянов регистрира, че със самолета са върнати общо 24-ма души.

" Тук има нещо гнило, да не кажа, че лъжете, само че най-вероятно замазвате ", изстреля  Тошко Йорданов. Лидерът на ПГ на Има Такъв Народ изрази неразбиране, че откакто шестимата са си излежали присъдите в Германия, няма логичност да бъдат сваляни от самолета с белезници, като нарушители, защото към този момент са свободни жители.

По-рано бъдещият министър председател след ротацията Мария Габриел изясни, че връщането на мигранти с присъди за закононарушения от Европа е в компетенциите на Министерство на вътрешните работи, а не на Външно министерство.

Залата взриви соцлидерът Корнелия Нинова, която отсече, че със самолети са ни били върнати мигранти, наказани за ликвидиране, тежка телесна щета, полови закононарушения и пране на пари. От " Възраждане " пък прибавиха, че техен народен представител с очите си е видял по какъв начин от самолетите слизат чужденци с белезници.

" Не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, обвързвано с наказателна отговорност, полицейско съдействие и подпомагане сред правосъдните управляващи ", отвърна външният министър, като съобщи, че това е в компетенциите на Министерство на вътрешните работи.

" Напомням, че по линия на полицейското съдействие ние сме част от " Европол ", подсещам, че през вчерашния ден тук беше шефът на Фронтекс ", добави Габриел.

" Това е едно от нещата, които договаряхме, че има потребност от " Фронтекс " със взаимни екипи, освен сред България, Австрия и Румъния, да създадем по този начин, че сухопътната граница да бъде добре опазена. Позволете ми да не се съглася, че България не се е държала почтено по време на договарянията ", опонира тя във връзка последното съглашение с Австрия за непълен Шенген.

Външният министър посочи като триумф фактът, че откакто България 12 години не е била допускана в Шенген, в този момент към този момент има право на глас и е на масата при вземането на решения, до момента в който преди не е можела да взе участие в това.

Тошко Йорданов не одобри отговора и съобщи, че никоя от другите страни с мигранти не ги приема назад, " с цел да се криете зад Дъблинските съглашения ".

" Грозно е да се пързаляте по Дъблинските съглашение, да бягате към Министерство на вътрешните работи, в случай, че мигрантите не са български жители. Грозно е това, което вършиме, и да се хвалите с някакъв въздушно-капков Шенген.

Играете играта на ПП-ДБ. И по тази причина тук ще ни изпълнят с всевъзможни мигранти нарушители ", отсъди  депутатът от Има Такъв Народ.

Йорданов повдигна въпроса за какво Габриел е събрала посланиците, с цел да им каже, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ. 

" Те ли ви дават позволение дали да го подпишете, или не? Отивате да ги питате може ли, не може ли. Това ли ви е ролята на външен министър? ", попита Йорданов.

" Срещата ми беше уведомителна ", отвърна външната министърка. Габриел разясни, че е събрала посланиците от партньорските страни единствено с цел да показа, че няма да подпише. 

" Не съм се срещала, с цел да имам реакция от тяхна страна. Аз съм ги събрала, с цел да може България, като предвидим и явен сътрудник, да каже какво ще прави ", аргументира се още бъдещият министър председател.

 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР