В Чехия днес започват изборите за президент, в които води

...
В Чехия днес започват изборите за президент, в които води
Коментари Харесай

Чехите избират президент между самоуверен популист и професор по химия

В Чехия през днешния ден стартират изборите за президент, в които води антиимигрантски настроеният Милош Земан, написа организация " Ройтерс ".

Държавният глава има лимитирани пълномощия, само че назначава серия висши държавни чиновници и играе значима роля при образуването на държавни управления – развой, през който Чехия евентуално ще премине скоро. Президентът има и съществено въздействие върху публичното мнение, също така съставлява страната в чужбина.

73-годишният Земан, който ще се бори за втори мандат, пробва да усъвършенства връзките с Китай и Русия, игнорирайки западните сътрудници. Той подлага на критика остро имигрантите от мюсюлмански страни. Прогнозите сочат, че той ще завоюва първия тур, само че ще му се наложи да иде и на балотаж, където евентуално ще се изправи против 68-годишния професор по химия Иржи Драхош.

" Искам да основа изцяло нов жанр на президентската институция, да обединя хората, а не да ги охарактеризирам и ясно да постава Чехия в Европа, до НАТО и Европейски Съюз като съдружници, а не до Китай ", сподели той в изявление пред уеб страницата dvtv.cz. За да победи обаче, Драхош ще би трябвало да сплоти съперниците на Земан, които са многообразни.

Идната сряда министър председателят Андрей Бабиш ще се изправи пред избор на доверие, който съвсем няма късмет да завоюва. Партията на милиардера, считан за втория по благосъстояние човек в страната, безапелационно завоюва парламентарните избори през октомври, само че никой не желае да ръководи с нея, най-малко до момента в който той е министър-председател. Така ANO беше принудена да направи кабинет на малцинството, до момента в който към премиера не стихва абсурдът с обвинявания, че нелегално е получил еврофинансиране преди десетина години. Президентът Милош Земан даде обещание, че още веднъж ще връчи мандат на Бабиш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР