В частта, в която ограничаваме правомощията на президента, ми се

...
В частта, в която ограничаваме правомощията на президента, ми се
Коментари Харесай

Никола Минчев: Очаквам Румен Радев да сезира КС за промените в Конституцията, които приемаме

В частта, в която ограничаваме пълномощията на президента, ми се коства предстоящо президентът да сезира Конституционния съд, тъй че тези промени ще бъдат подложени на парламентарен тест, оттова нататък в частта Съдебна власт не мога да предвиждам кой ще сезира Конституционния съд, тъй като мисля, че там измененията, по които работим отразяват в огромна степен вижданията на много необятен кръг и от институции, и от политически фигури. Това разяснява Никола Минчев след съвещанието на Конституционната комисия, заяви " Фокус ".

" Сигурен съм, че ще бъдат изпратени в Конституционния съд за обзор. Нямам терзания ", сподели той.

" Има предпочитание да създадем промени, тъй че да отразим мненията, които получихме в двумесечния интервал сред двете първи четения. Никой не упорства на точните формулировки, в противен случай, ще бъдат прецизирани ", разяснява Минчев.

" Има предпочитание да бъдат признати оптимално бързо измененията ", сподели още той.

Той разгласи, че ПП-ДБ приготвят публицистични промени, които да отразят получените мнения, само че да не променят в началото заложената рамка.

" Не бих споделил, че имаме някакви доста тежки разногласия. Стигнахме до консенсус, че би трябвало да отпаднат вторият мандат за основния прокурор и за двамата ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Ще се върнат указите на президента за назначение и освобождение на тримата - основния прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Работим по основаването на някакъв взаимен формат на взаимоотношение сред Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет ", изясни той.

Никола Минчев разяснява и нежеланието му Конституционната комисия да се събира изключително в събота, с цел да преглежда измененията. По думите му обществеността няма да има задоволително време да прегледа публицистичните промени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР