„В бюджета са предвидени 450 млн. лв. за чувствителните сектори.

...
„В бюджета са предвидени 450 млн. лв. за чувствителните сектори.
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: В бюджета са предвидени 450 млн. лв. за чувствителните сектори

„ В бюджета са планувани 450 млн. лева за сензитивните браншове. Правим всичко належащо средствата да стигнат оптимално бързо до земеделските производители ". Това заяви на брифинг министърът на земеделието доктор Иван Иванов, който през днешния ден посети област Ямбол.

Министърът осведоми, че ще бъде повишен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия (ЕК) от 35 000 евро до оптималния предел от 62 000 евро. Във връзка с тази спешна мярка в поддръжка на стопанската система той уточни, че времето за нотификация пред Комисията ще се удължи със седмица - две, само че за сметка на това стопаните ще получат по-голямо подкрепяне. „ Такова невиждано заплащане към чувствителни браншове като отглеждане на животни и растениевъдство в никакъв случай не се е случвало. Буквално се изравняваме с европейските дотации за тези браншове. Тази помощ е извънредно значима и стопаните ще я получат. До септември тя би трябвало да е по сметките на земеделските производители ", сподели министър Иванов.

Той напомни, че по другата мярка на Европейската комисия с бюджет 500 000 000 евро за България бе планувана помощ от 10,6 млн. евро с опция тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лв.. Отделно Комисията позволи 5% от неизразходваните средства от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за 2021 година и 2022 година или 33 млн. евро обществени средства да бъдат ориентирани за подкрепяне на земеделските производители, дребни и междинни предприятия.

„ До края на годината следва да бъдат изразходвани над 700 млн. лева национални и европейски средства ", акцентира министър Иванов.

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите министърът на земеделието обясни, че вносът на украинско зърно е резултат от решение на Европейската комисия, при което то е освободено от мито и фитосанитарен надзор. Министърът уточни, че въз основата на сигнала е разпоредил инспекция. „ По отношение на качеството няма да позволим при хлебопроизводителите да попадне зърно с пестициди или други неразрешени субстанции, ще бъдем строги и безкомпромисни ", подсигурява министър Иванов.

Той заяви още, че сега са ожънати над 50% от засетите с пшеница над 12 млн. дка в страната, като междинният рандеман е малко над 500 кг/дка. До момента в складовете са прибрани към 3,5 млн. т, а се чака общото количество да надмине 6 млн. т.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР