В бюджета на Министерството на културата ежегодно се увеличават средствата

...
В бюджета на Министерството на културата ежегодно се увеличават средствата
Коментари Харесай

Увеличен бюджет, но отново оправдания - Банов оприличи културните паметници на Авгиеви обори

В бюджета на Министерството на културата годишно се усилват средствата за запазване на културното завещание, като през 2016 година те са били в размер на 3 610 870 лева, а за 2019 са в размер на 6 558 900 лева .
За първи път през 2019 година бюджетът на Института за културното завещание за действия по запазване е повишен със 100%.
Въпреки това министърът на културата Боил Банов откри куп оправдания за проблемите, които бяха посочени в окончателният отчет на Сметната палата за осъществения одит на осъществяването „ Опазване и поддържане на обекти на архитектурното завещание в градска среда “ за интервала от 1.1.2015 година до 30.6.2018 година
За възстановяване на дейностите по запазване на културното завещание са дадени 15 рекомендации на министъра на културата и 6 рекомендации на шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН)
" Това са Авгиеви обори. 50 години нищо не е правено за тези монументи . Работата потегля от едно законодателство и опира до друго, в което частната благосъстоятелност е неприкосновена.
Каквото и да вършим - рекомендации, санкции, наставления, опираме до притежателите . Ако са 18 и един не е склонен, по какъв начин да действаме, кого да уведомим на първо време? ", разказва обстановката със постройките - монументи на културата, министърът.
Боил Банов подсигурява, че сполучливо се придвижва въпросът с така наречен Царски конюшни , тъй като са изяснени проблемите със собствеността. По-трудно се работи по къщата на Буров поради градежа на метрото наоколо.
По думите на Банов тактиката за решение на казуса с човешкия запас, който би трябвало да прави инспекции и да следи за нередности към паметниците на културата, е дигитализацията.
" Не можем да се върнем в действителността на кино лентата " Опасен сексапил " и да сложим на всеки монумент полицай. Трябва да се употребяват модерни способи за опазването, както е по целия свят ", добави министърът и посочи, че не е допустимо 19 хиляди паметника да бъдат проверявани от 19 хиляди души. "
През 2018 година е променен Правилникът за устройството и активността на Националния институт за недвижимо културно завещание, като са регламентирани нови функционалности за Института, свързани с дигитализацията на културното завещание .
Експертният потенциал за реализиране на съществуващите и новите действия е непълен , като се търсят решения в тази посока.
На журналистически въпрос за опцията паметниците-сгради да бъдат ипотекирани Банов отговори, че актуалната п роцедурата е тромава и може да трае 10 години .
" В момента чакаме от общините да бъде входиран план за промени в закона. Ще се опитаме да създадем процедурата по-ясна ", означи той. И посочи, че Министерството на културата дава отговор на равнище национални монументи на културата, където проблемите не са толкоз огромни.
На рецензията от Сметната палата, че ръководството на Националната система за запазване на недвижимото културно завещание не е задоволително децентрализирано , Банов отговори, че превръщането на НИНКН в независима институция не дава отговор на разбиранията му за демокрацията. Той настоя, че и институтът и в този момент има задоволително автономия.
" Искам като си потеглям отсам да е ясно. Няма по какъв начин да решим проблемите на 100% , само че желаеме да ги решим по подобен метод, че на всеки идващ да му е елементарно ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР