В бюджета има тенденция за покачване на текущи разходи -

...
В бюджета има тенденция за покачване на текущи разходи -
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Когато Европа киха, ние кашляме с грохот

" В бюджета има наклонност за повишаване на настоящи разноски - заплати да се подвигат тук и там, което е проблем, тъй като следващата година тези заплати не могат да бъдат смъкнати. Започваме да променяме салдото в посока да повишаваме заплати с убеждение, че за някои е имало няколкостотин % растеж, а за други никакъв. Защо се е стигнало до такава степен? Защото никой не е направил разбор кой работи и кой не работи. Извършените неточности се опитваме да замитаме с политически средства, което не е вярно ".

Това съобщи за БНР икономистът Кузман Илиев. Според него е нужна административна промяна, която да бъде основана на почтен и справедлив разбор.

" Няма ли дълготрайни проекти, митингите няма да спрат. С бюджета за тази година затягаме корсета за 3% недостиг, с цел да наподобява, че сме в добра форма, само че тлъстинките ни си ги има, тъй като не сме ги изчистили. Нека за идната година ги почистим. Няма по какъв начин никой да ме убеди, че е обикновено да си приказваме, че е невероятно бюджетът да е уравновесен, да няма недостиг. Има ужасно доста неефективности, би трябвало да бъдат изчистени от всякъде. Трябва да се мисли за рационализация ", акцентира Илиев.

Икономистът уточни, че следва нарастване на лихвите за заеми:

" Инвестициите са в будна кома, тъй като сега единствено страната се нагърбва да прави вложения, и то по политическо убеждение. Ако не се сложат нещата на здрава основа, то частните вложения, които би трябвало да ни издърпат, няма да ни издърпат толкоз елементарно. Когато Европа киха, ние кашляме с тътнеж ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР