В бюджета има доста въпроси, които заслужават внимание. Първият и

...
В бюджета има доста въпроси, които заслужават внимание. Първият и
Коментари Харесай

Димитров: Не трябваше да обявяват 6,4% дефицит, накърнява имиджа ни пред международната общност

" В бюджета има много въпроси, които заслужават внимание. Първият и най-съществен е обвързван с недостига. Не би трябвало да има политизация на тематиката с бюджета, тъй като това е прекомерно виновен въпрос ". Това сподели пред БНР Мартин Димитров, народен представител от Политическа партия - Демократична България.

" Правителството не трябваше да афишира 6,4% недостиг, а трябваше да предложения парламентарните групи на диалози, да чуе концепциите за понижаване на разноските. Обявявайки подобен недостиг, това накърнява обществения имидж на България пред интернационалната общественост ".

По думите му в Народното събрание би трябвало да има единодушие, че дефицитът би трябвало да бъде понижен на 3% и първата най-безболезнена мярка е 100% от дивидента на държавните компании да бъде взет, а не 50%, както е планувано.

" Това води до 900 млн. лв. повече доходи в бюджета и по-малък недостиг. Това е най-очевидната мярка. Следваща мярка е обзор на финансовите разноски, в това число ПВУ. Защо е належащо такова огромно повишаване на разноските за прехрана? Тези въпроси ще бъдат разисквани в Народното събрание и е значимо да няма популистки настройки, а съществено отношение ", сподели той.

Димитров акцентира, че не би трябвало да има увеличение на налозите, тъй като е значимо да се подтиква висок стопански напредък, защото от него ще дойдат по-високите заплати и пенсии, догонването на европейските стандарти. Би могло да се заложи на по-висока събираемост, счита още той.

Мартин Димитров изрази увереност, че депутатите ще напреднат със законодателната стратегия по ПВУ, само че в случай че промените, ангажимент на държавното управление, не бъдат свършени, следва огромно забавяне по Плана.

" Ако тази година успеем да влезем в Шенген, това ще донесе по-висок Брутният вътрешен продукт. Това би трябвало да ни бъде национална цел... Категорично не би трябвало да се отхвърляме от еврозоната. Членството в нея е по-ниски лихвени проценти, вложения. Сега плащаме цената на две рецесии - пандемия и война ".

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР