В бюджета има доста пожелателно мислене. Това заяви пред БНР

...
В бюджета има доста пожелателно мислене. Това заяви пред БНР
Коментари Харесай

Доц. Сарийски за бюджета: Издава нездрава икономическа логика

В бюджета има много пожелателно мислене. Това съобщи пред БНР доцент Григор Сарийски, макроикономист от Българска академия на науките.

„ Логично е за всеки, който знае да счита, да има запаси към този бюджет. Госпожа Нинова беше прекомерно учтива, когато сподели, че висят 2 милиарда. Според мен са доста повече “, сподели доцент Сарийски.

Той счита мнението, че енергийната рецесия е преодоляна, по-скоро за пожелателно мислене: „ Не може да се стъпва на тази основа при правенето на бюджет “.

Забавя се показателят на индустриалното произвеждане, регистрира още икономистът.

„ Да залагате нарастване от 1.8% е много оптимистично “, счита той.

Като нерешителен миг в плановете на бюджета той уточни и рухването на инфлацията до 5%. Доц. Сарийски не утвърждава и взимането на 100% от облагата на държавните предприятия: „ Това е нездрава икономическа логичност “.

Той се съмнява във опцията да получим 1.5 милиарда по ПВУ: „ По-големият проблем е, че ПВУ и тези доходи бяха превърнати в пленник на обезверения блян на в този момент ръководещите да вкарат България в еврозоната. Той ни докара до това да работим втора поредна година без признат бюджет. Финансите на страната бяха вкарани в безпорядък “.

Основният проблем при влизането в еврозоната е слагането на българската парична система в положение на взаимозависимост, счита доцент Сарийски.

„ Историята с паралелното въвеждане на еврото се прави, с цел да може българите да свикнат и да се настроят по-позитивно. Влизането в еврозоната значи да се откажем от всевъзможни първи проблясъци на парична политика. Това значи свързване към системата един път вечно и липса на каквото и да е опция да влияете върху локалното парично предложение “, сподели той.

Икономистът разяснява и опцията за осъществяване на референдума на „ Възраждене “ за влизане в еврозоната: „ Партии, които претендират, че са демократични, се опълчват на концепцията за това допитване. Този въпрос беше разпределен на 4 комисии. Всяка от тях може да даде мнение, което да попречва провеждането на референдума. Това е надалеч от концепцията за народна власт “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР