В Бюджет 2023 г. са заложени 1,4 млн. лв. за

...
В Бюджет 2023 г. са заложени 1,4 млн. лв. за
Коментари Харесай

В Бюджет 2023 г. са заложени 1.4 млн. лв. за ваучери за храна

В Бюджет 2023 година са заложени 1,4 млн. лева за ваучери за храна, а операторите на ваучери в страната са над 10. Операторът подписва контракт с работодателя, дава ваучерите и подписва контракти с търговци за приемането на ваучери. Банките обезпечават приемането, защото електронният ваучер ще работи на ПОС терминалите. Операторите ще могат да се сертифицират да издават цифрови ваучери като покажат техническа дарба и проследимост на транзакциите.

Това изясни шефът на Национална картова и платежна скица Стоилка Арсова пред Bloomberg TV Bulgaria.

" Ако досега работодателят дава ваучерите на хартия по лист на всеки един чиновник, всеки месец, в този момент ще му се даде една карта или цифров инструмент, в който служителят ще си вижда постъпленията, както при една банкова карта. Трябва да се каже, че това не е банкова карта, не е платежен инструмент. Това е особено основан за електронните ваучери артикул и е изключение от приложното поле на Закона за платежните услуги ", посочи Арсова.

Очакванията ѝ са с електронизацията на ваучерите за храна да има резултат на осветляване на части от сивата стопанска система.

Тепърва следва да се оцени дали дигитализацията на ваучерите ще докара до икономии.

" Операторите имат контракти на една цена с търговците, а при ПОС терминала работят изискванията сред банката и търговеца, като по този начин търговците ще би трябвало да имат два контракта и да избират към коя скица да се включат ", сподели Арсова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР