В бурните години на мутренски разстрели един собственик на ресторант

...
В бурните години на мутренски разстрели един собственик на ресторант
Коментари Харесай

Гръмнаха погрешка ресторантьор вместо човек на Жоро Илиев!

В бурните години на мутренски разстрели един притежател на ресторант е погубен простъпка. Случайно под дъжд от патрони се оказва Николай Велков Иванов, в чието заведение „ Пчела “ в София вечеря футболният гуру на боса на ВИС Георги Илиев – Николай Цветин. Той се счита за дясната ръка на Илиев и индивида, който е най-наясно с футболните му каузи, написа „ Телеграф “.

Няколко часа по-късно в същата нощ има гърмеж в София, а на идната заран ново ликвидиране.

Разстрел

7 октомври 2003 година, малко преди 23 часа. Цветин вечеря в ресторант „ Пчела “ на ул. „ Джеймс Баучър ” в столичния кв. “Лозенец ”, а край него е защитата му. Собственикът на заведението Николай Иванов е в служебната си стаичка.

Отвън до прозореца на ресторанта застава убиец и открива автоматизирана пукотевица в посока мястото, където седи Цветин. Криминалистите по-късно ще открият, че са изстреляни 30 патрона от автомат „ Калашников “, който е открит при претършуване на покрайнината.

Според събраните от полицията данни Николай Цветин е седял на масата тъкмо под надписа на заведението. Иванов чул изстрелите и излязъл от служебната си стая, където го настигнали патроните.

Според проверяващите защитата на Цветин е видяла килъра, разкрила огън и тогава убиецът почнал да бяга и да стреля безсистемно. Това предотвратява убийството на още хора. По време на случая в ресторанта е имало към 15 души, няма други потърпевши.

Собственикът на ресторанта е тежко ранен в главата, откаран е във Военна болница, където умира. При стрелбата е ранен и гардът на Цветин Енчо Янакиев. Той е настанен в „ Пирогов “ без заплаха за живота.

Разследване

Полицията стартира да работи по няколко версии за покушението. Според главната стрелбата е била ориентирана против Николай Цветин, дясната ръка на Георги Илиев във футболните му каузи. Според друга версия не е изключено стрелбата да е ответен удар на нахлуване против човек, обвързван с търговията с крадени коли. Четири дни по-рано той е прострелян с 4 патрона в гърдите пред дома си в столичния кв. „ Иван Вазов “. Със същия бизнес се занимавал и непосредствен на Цветин.

Взрив

Няколко часа след стрелбата в ресторанта избухва взривно устройство пред магазин за авточасти на столичните улици „ Симеон “ и „ Софроний Врачански “. Няма потърпевши. Магазинът е благосъстоятелност на чужденец. Самоделната бомба е била сложена в железна кутия до улука на магазина и е задействана с фитил. Счупени са прозорците на прилежащите кооперации.

Покушение

Още преди да стартира повторният оглед в ресторант „ Пчела “, сутринта на идващия ден двама мотористи прострелват предприемача Николай Тодоров пред сина му. Тодоров пътува по Околовръстното шосе на София в посока „ Младост “ с черен „ Мерцедес “, когато сред разклона за Драгалевци и бул. „ България “ е застигнат от двама маскирани мъже на мотор без регистрационни номера. Куршумът, изстрелян евентуално от револвер „ Макаров “, пронизва в тила мъжа и нанася огромни провали на мозъка му.

Според полицията 13-годишният наследник на Тодоров е отвърнал с изстрел по нападателите със законния 9-милиметров револвер „ Браунинг “ на татко си. „ Детето здравословно е добре, само че е в потрес. Можете да си визиите какво е видяло “, разяснява шефът на Столична дирекция на вътрешните работи ген. Румен Стоянов.

Според проверяващите патронът, изстрелян от момчето, е пробил задното стъкло на колата, само че не е уцелил никого.

Николай Тодоров не е инцидентен човек. Той има компании за финансови услуги, съвещания и покупко-продажби и е наемател на последния етаж на ЦУМ. Не е престъпно проявен. Участвал и в Националния профсъюз „ Справедливост “, обвързван с Иво Карамански.

Властта

В Министерство на вътрешните работи се организира незабавно заседание с присъединяване на основния секретар ген. Бойко Борисов и основния прокурор Никола Филчев. След него Филчев малко разяснява: „ Взимаме строги ограничения против престъпността “. А на въпрос какво са решили, ген. Борисов декларира: „ Да поработим малко “.

Депутати от разнообразни партии атакуват Министерство на вътрешните работи, че не може да овладее престъпността и че не е обикновено да има престрелки поради някакви процеси в подземния свят. Според политиците в страната има гангстерска война сред незаконни групировки, които водят война между тях.

Министерство на вътрешните работи стартира интервенция „ Булдог “. Над 200 души са задържани, тествани са сборища на престъпно проявени и рискови места. Поръчковите закононарушения обаче не са разкрити.

Тъга

Георги Илиев беше един същински другар и ми липсва. Липсва и на всички, които бяха близо до него. Това декларира Николай Цветин в изявление 2 години след убийството на боса на „ ВАИ холдинг “ през 2005 година По това време той към момента е член на Изпълкома към БФС, само че без да има нищо общо с „ Локомотив “ Пловдив. Цветин изяснява, че след гибелта на Георги Илиев разумно са настъпили тежки времена. Бюджетът на футболния тим е бил сведен в пъти.

„ Той постоянно вземаше решенията самичък. Независимо дали е за футбол или нещо друго. Разбира се, откакто изслушваше всички вероятни страни и добре осведомените с материята “, изяснява Цветин.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР