В Бургас 93 пожарникари бяха отличени на официална церемония пред

...
В Бургас 93 пожарникари бяха отличени на официална церемония пред
Коментари Харесай

Отличиха пожарникари, били на първа линия при бедствието в Царево и горските пожари през лятото

В Бургас 93 пожарникари бяха отличени на публична гала пред постройката на пожарната работа. Те получиха грамоти за оправянето с най-големите бедствия в бургаския район през годината - наводненията в Царево и горските пожари в село Кубадин.

Да рискуваш личния си живот за сметка на непознатия - по този начин разказват пожарникарите своята специалност. Няма да не помнят датата 5-ти септември 2023 година, когато Царево осъмва със сирени. Река " Велека " прелива поради поройните дъждове, а улиците се трансформират в пълноводни реки.

Водната буря лишава 2 човешки живота. Започва евакуация на 130 души. В нея вземат участие десетки екипи огнеборци от Бургас, Царево и Приморско. Разказват, че не помнят такова злополучие. Някои от тях не съумяват да стигнат с пожарен автомобил . Придвижват се благодарение на въже, а с него избавят близо 25 туристи.

" Опънали са огромно въже и по това въже, вързано нависоко за едно дърво и са ги дърпали един по един ", сподели Атанас Чапаров, шеф промяна в СОД към РДПБЗН-Бургас.



" Нашите коли бяха потънали задачите във вода над шофьорските седалки. И момчетата се постановяваше да оставят колите и по въжени линии да отиват до местоположението, с цел да могат да оказват помощ на хората да се изтеглят. Имаше моменти, в които хората стояха по покривите на караваните и спасението трябваше да стане единствено от въздуха ", изясни гл. инсп. Кирил Киряков, шеф на Районна работа - Царево.

Трима водолази от пожарната работа също се включват в евакуацията на хора.

" Влизат в приземни етажи, където хората стоят. Има възрастни хора, неподвижни и ги вадят от леглата, тъй като то остава 10-15 см вода до тавана и той индивида към този момент си мисли, че е отпътувал ", сподели Атанас Чапаров, шеф промяна в СОД към РДПБЗН-Бургас.

Гасенето на горски пожари с хеликоптер също се оказва нелека задача за пожарникарите. Последният случай е от пожара край село Кубадин през август тази година, когато се включват два хеликоптера от авиобаза " Крумово ".

" При идване на хеликоптера се качих на него. Взимахме вода от бент. " Зорница " и концепцията беше да спасим селото и да не се възпламенят къщите. Най-трудното при гасене при пожар с хеликоптер е да внимава хеликоптерът да не влезе в дима, защото е доста рисково и може да падне ", сподели Тодор Стоянов, действен дежурен в РДПБЗН-Бургас.



Да овладееш страха е сложна задача. Това го умеят пожарникарите, а оценките за 93-ма от тях не закъсняха.

" Сами видяхте какъв брой доста са наградените чиновници, тъй като Регионалната дирекция в Бургас е една от най-натоварените дирекции откъм катастрофи. Тази година беше сполетяна от няколко тежки бедствия, с които всички сътрудници се оправиха ослепително ", сподели гл. ком. Александър Джартов, дир. на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията "

" Последните 5 години можем да кажем, че това ни е най-тежката година. Имахме тази година избавяне на хора от скали, попаднали край морето, на паднали в бунар. Полагаме старания непрекъснато да се приготвяме и да сме подготвени за разнообразни типове катастрофи, вършим си равносметка, вършим учения ", разясни ком. Николай Николаев, дир. на РДПБЗН-Бургас.

Само учения и добра подготовка обаче не са задоволителни. Необходима е и прочувствена мощ, по-голяма от тази на огъня.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР