В бункер точно извън границите на град Бахмут, украинската 77-а

...
В бункер точно извън границите на град Бахмут, украинската 77-а
Коментари Харесай

Войната в Украйна е в разгара на битката за последните улици на Бахмут

В бункер тъкмо отвън границите на град Бахмут , украинската 77-а бригада насочва артилерийски огън в поддръжка на пехотата им – тяхната последна отбранителна линия в западния завършек на града, написа „ BBC “.

Украйна към момента се вкопчва да брани последните няколко улици тук. Но видеото онлайн, което артилеристите гледат деликатно от дрон, летящ над града, допуска, че даже в случай че Русия най-сетне успее да се бори за надзор, това би било малко повече от Пирова победа. Наградата в този момент е срутен град-скелет – с съвсем нито една непокътната постройка и с цялото му население отвън него.

Битката за източноукраинския град Бахмут е най-дългата и най-кръвопролитната от тази война до момента. Западни чиновници пресмятат, че сред 20 000 и 30 000 съветски бойци са били убити или ранени тук, до момента в който украинската войска също е платила висока цена – и към момента не е свършило.

Облаците пушек към момента висят тежко над обсадения град, съпроводени от безмилостния екот на артилерийски огън.

Русия се пробва да превземе Бахмут от месеци и до момента това е доказателство за решимостта на Украйна да не отстъпва. Но също по този начин припомня, че идната му контраатака може да се окаже доста по-предизвикателна.

Обратно в бункера, украинската 77-ма бригада подрежда нов артилерийски удар по къща. Секунди по-късно от руините се издига бликам пушек . Двама мъже излизат от дима, препъвайки се по улицата. Единият наподобява е ранен.

Питам дали са бойци на Вагнер – съветската паравоенна мощ, която управлява офанзивата. „ Да “, дава отговор Мирослав, един от украинските бойци, вторачен в екрана. Той разяснява:

„ Те се бият сносно, само че в действителност не ги е грижа за хората им . “

Той прибавя, че наподобява нямат доста артилерийска поддръжка и просто напредват с вярата, че ще имат „ по-голям шанс от последния път “ . Неговият приятел, Микола, се намесва:

„ Те просто вървят към нас, би трябвало да са дрогирани “.

Гледайки тази черупка на един град, е мъчно да разберем за какво всяка от страните е пожертвала толкоз доста животи за него. Микола признава, че отбраната също е коствала скъпо на Украйна. Той споделя, че доста бойци са дали живота си и е мъчно да се биеш в гъсто натъпканите улици. Той споделя, че са били сменени от войски с по-малко опит, само че прибавя:

„ Те ще станат същите воини като тези, които са се сражавали преди тях. “

На юг от града украинската 28-а бригада оказва помощ да се предотврати обкръжаването на Бахмут. Силите на Вагнер , с които в миналото са се сблъсквали, към този момент са сменени от парашутисти от VDV на Русия или въздушнодесантни сили . Но те към момента са вкарани в ежедневни битки.

По време на мъртвило на боевете 29-годишният боец Евгений ни води на обиколка на тяхната отбранителна позиция в дребна гора. Настъпването на пролетта им е осигурило малко листа за прикритие, само че доста от дърветата са оголени от непрекъснатия обстрел .

Докато бягаме от окоп, през открита земя, белязана от дупки от снаряди, руснаците откриват огън с минохвъргачките си.

„ Това беше пъклен близо “ , признава Евген на съвършен британски, когато стигаме до някакво покритие. Докато се преместваме на друга позиция, той предвижда:

„ Сега ще отвърнем на огъня.

Минути по-късно хората му го последват със залп от огън с дребни оръжия и гранати с ракетно задвижване (RPG). Този път няма жертви . Но часове откакто напущаме един от техните бойци е съществено ранен.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назова Бахмут цитадела на украинския морал . Евгений показва тази решителност да не се отхвърля. Евгений твърди:

„ Целият смисъл на Бахмут е да задържим врага там . “

Ако Украйна се откаже от Бахмут, споделя той, единствено ще изгубят повече животи по-късно, като прибавя:

„ Бихме могли да се оттеглим, с цел да спасим няколко живота, само че тогава ще би трябвало да контраатакуваме и ще загубим още повече . “

Надеждите на Украйна са, че борбата за Бахмут е притъпила способността на Русия да организира свои лични настъпателни интервенции и е изтощила нейната войска и доставки.

Но Русия също се готви да спре идната атака на Украйна . Скорошни сателитни фотоси на окупирания юг демонстрират, че е построил стотици благи дълбоки изкопи и танкови клопки с драконови зъби, с цел да забави всеки опит за придвижване. По-трудно за продупчване от бодливата тел и мините, които видяхме пред тези украински позиции.

Южна Украйна е мястото, където мнозина чакат да бъде фокусът на украинската атака. Русия към този момент подреди частична евакуация в региона на атомната електроцентрала в Запорожие .

Украйна също лимитира артилерийските обстрели в подготовка за офанзива, която ще бъде водена от новообучени бригади войски и някои от 1300 бронирани машини и 230 танка, доставени от Запада. Въпреки че също сме били очевидци на конвои от западна военна техника, които се насочват на изток.

Междувременно министърът на защитата на Украйна Олексий Резников се опита да понижи упованията – предупреждавайки да не се надценява резултатът.

Питам Евгений дали и той изпитва този напън. Мъжът споделя, че знае, че няма да е елементарно, само че прибавя:

„ Вече сме трансформирали мнението на целия свят за украинската войска и към момента имаме доста изненади . “

Този път обаче може да се окаже по-трудно да прикриете детайла на изненада.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР