В Булгаргаз не е получено писмо от Газпром експорт за

...
В Булгаргаз не е получено писмо от Газпром експорт за
Коментари Харесай

В Булгаргаз не са уведомени, че трябва да плащат в рубли

В " Булгаргаз " не е получено писмо от " Газпром износ " за смяна във валутата за заплащане, съобщи Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин разгласи, че е подписал декрет, според който задграничните купувачи на съветски газ би трябвало от през днешния ден да заплащат в рубли, а в случай че не го създадат, договорите им ще бъдат прекъснати.

" Ако се получи такова писмо, това би било смяна в договорните условия, което изисква единодушие и от двете страни. В случай на искане от съветската страна за смяна на валутата на заплащане за доставки на природен газ, " Булгаргаз " ще се съветва с Министерството на енергетика, Министерския съвет и Европейската комисия за последващите си дейности. Засега опцията за заплащане в рубли не стои, само че ситуацията е динамична и се следи непрестанно ", разясняват от Министерството на енергетиката.

" Към момента е заплатен задатъкът за месец април, както е по контракт ", допълват от енергийното ведомство.

Остатъкът от сумата за април се доплаща в края на месеца според от дневните поръчки. Към момента поръчките за април не са огромни, тъй като месецът към този момент е топъл. Според договорните условия, този излишък също ще бъде заплатен в долари.

По силата на указа на Путин купувачите на съветски газ би трябвало да трансферират непозната валута в специфична К сметка в съветска банка, а банката след това да купи рубли. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка вид К. " Газпромбанк " ще играе ролята на медиатор. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, с цел да трансферира рубли към друга специфична К сметка, се споделя в декрета. След това " Газпромбанк " ще преведе средства в рубли от K сметката на задграничния покупател на газ към сметките на " Газпром " в рубли. " Газпромбанк " може да открие такива сметки без наличието на представител на задграничен покупател.

Германия и Франция побързаха да отхвърлят условията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите контракти.

Изискванията в указа на Путин не значат, че газът за Европа може да спре още през днешния ден, разясниха през вчерашния ден източници пред Ройтерс. В договорите е записано, че някои доставки на газ през април би трябвало да бъдат заплатени през втората половина на месеца, а други - през май.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР