В Булгаргаз, мога да кажа, че виждам малка разлика между

...
В Булгаргаз, мога да кажа, че виждам малка разлика между
Коментари Харесай

Експертът Васил Начев за Фрог: Ще се съдим с ”Газпром”, ще има арбитраж! Трябва отсега да се подготвим за...



В " Булгаргаз ", мога да кажа, че виждам дребна разлика сред предходното и настоящето управление. Изпратена е манипулативна ценова таблица към министерството. От два месеца политолози, некролози,всякакви типове специалности, се упражняват на гърба на природния газ. Ако ние не потвърдим на 19 август офертата за танкерите с полутечен газ, мога да ви кажа занапред, че нищо положително не ни чака през зимата. Нашите търговци на газ са дребни, те търгуват газ за две-три запалки...Спекулира се и с газовите терминали. Не познавам новия министър на енергетиката.

Това споделя за Фрог нюз енергийният специалист Васко Начев.

- Г-н Начев, ще успеем ли да напълним газохранилището в Чирен за зимата?

- Това е въпрос, на който единствено " Булгаргаз " може да отговори. По метода, по който виждаме дейностите му, с цел да се изпълни на 100% имам известни подозрения. Но да се надяваме, че колкото повече, толкоз по-добре.

- Може ли новото служебно държавно управление да вземе решение за реактивация на съветския газ от " Газпром ". Самата Митрофанова съобщи, че разчита на новия длъжностен кабинет за осъществяване на контракта с " Газпром "?

- Митрофанова се пробва да посредничи. Тази дума в последно време е много настояща и съвременна. Дори и търговците са наричани медиатори, което е необичайно, само че по-лесно хваща дикиш в всеобщия фен и четец. И по тази причина всички, които търгуват с газ, са медиатори. Защото за всички тях единственият източник на газ е " Газпром " и нищо друго. И по тази причина всички са медиатори, вместо " Булгаргаз " да си купува непосредствено. Разбира се, въвеждам известна доза жлъч в този коментар.

Дори и да се опита служебното държавно управление да се обърне към " Газпром ", още от в този момент ви споделям, че резултатът ще бъде негативен. Защото има ред условия, които няма по какъв начин да се получат в мандата на служебното държавно управление. И в случай че, видите ли, те вдигнат звук в тази посока, най-после кошницата ще им остане празна. Тоа е моят прочит на нещата. А най-вероятно ще има някакви плахи опити, само че мощно се надявам, че разсъдъкът ще надделее, тъй като това, което се случва на газовия пазар като цяло, в света в световен аспект и като го сведем до Европа и като си представим ние къде сме, е удивително, че има хора, които не си дават сметка, каква е действителната картина. И всички такива ашладисвания от рода, че тия танкери или ония танкери, този и оня снабдител са с неизгодни предложения и на висока цена си е чиста игра с огъня на някои хора.

- Сутринта даже водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че не е работа на служебното държавно управление да връща кантактите с " Газпром "?

- А,а,аааааа! Това към този момент е забавно. Ето това е индикация, кой стои зад него. Спомняме си, че единствено преди два дни беше оповестено гръмко предложение от Бойко Борисов, което надълбоко в себе си крие доста опасности.

- Трябва ли България да заплаща на " Газпром " за неупотребения газ, както настояват някои специалисти и някогашни министри? И в противен случай, би трябвало ли България да предяви иск за нарушение на контракта от " Газпром " и пропуснати изгоди?

- Това е една от тематики, по които чуваме доста спекулации. Някои с лека ръка споделят, че " Газпром " щял да ни осъди и даже загатват цифрата от 1 милиард. Това са толкоз несъстоятелни неща, че е удивително. И го споделят хора, които биха имали най-малко дребна визия за тези неща. Нима, когато някой едностранно е нарушил разпоредбите на един контракт, по-късно би трябвало да те упрекна, че ти не си извършил контракта. По клаузата " вземи и заплати ", ти би трябвало да си отказал да го вземеш, с цел да плащаш. А казусът е друг. Това е юридически проблем. Ще има арбитраж. Но и двете страни ще се приготвят. Хубаво е, от наша страна още от в този момент да мислим в тази посока. Необходимо е доста време за тази подготовка.

Но паниката е такава, че наблюдавайки държанието на " Булгаргаз ", мога да кажа, че виждам дребна разлика сред предходното и настоящето управление. И мотив за това е това писмо или отчет към министерството, където има една таблица, ценова. Тя е извънредно манипулативна и неточна. Там са ясни цените на двете тържища " ICE " и " Хенри Хъб, останалите цифри са доста странни. Нещо са разместени колоните, нещо се е случило. Или екселът е дал неверни формули...Не мога да кажа. Но няма нищо общо с действителността. Как си разрешават да се прави такова нещо, не знам!

- Един специалист от Българска стопанска камара сподели, че се чака да се усилят цените на газа с 60%, което за тях било в действителност на 100%. Какво значи това?

- Ха-ха-ха! От два месеца политолози, некролози,всякакви типове специалности, се упражняват на гърба на природния газ. Значи 60% били на процедура 100%. Страшна математика! От 1 август тези 54% стават 60%. В същото време, когато нямаш дълготраен контракт и купуваш от през днешния ден за на следващия ден, няма по какъв начин да очакваш, че ще получиш добра цена. И отново споделям, че към момента оттук-оттам ни подават ръка. А влизайки в зимния интервал, нещата ще загрубеят. И в случай че ние не потвърдим на 19 август офертата, мога да ви кажа занапред, че нищо положително не ни чака през зимата. Тъй като часовникът цъка, бързо върви времето, оттук-насетне все по-трудно ще става обезпечаването на газ.

И ще ви кажа още нещо. Бивша дъщерна компания на " Газпром " е отказала по-дългосрочен контракт за газ за Индия. Разбирате ли, защо става дума? Затова споделям, че хората не си дават сметка за тези, които подвигат звук да търсим единствено съветския газ.....

- Г-н Начев, каква е истината за американските танкери. И може ли да имаме някакъв по-дългосрочен контракт със Съединени американски щати за полутечен газ?

- Това зависи единствено и само от " Булгаргаз ". Няма кой различен. Вижте, нашите търговци са търговци на дребно. Те не са се развили, не са станали огромни, тъй като пазарът ни е подобен. И тъй като допреди няколко месеца 92% от газа, който се употребяваше в България идваше от една единствена точка. Каква търговия, каква активност да се развие на подобен пазар. Няма по какъв начин! С положителни усеща съм към нашите търговци на газ, само че те търгуват газ за две-три запалки, жестоко казано. В дребни количества. И това са двете фактури, които Делян Добрев размахваше. Но вижте за какви количества става въпрос. Но това са ни опциите. Ние нямаме огромни, мощни търговци. Единствено " Булгаргаз " може да го направи с държавна помощ. Защото на едно карго единствено превозът му е 2,5 млн. $. Разбирате ли, за какви числа става дума?

- Ами тия страхове дали ще има място на терминала " Ревитуса " за танкерите. Тия страхове, по какъв начин ще ги коментирате?

- Това е другата частна нечиста сделка. Към днешна дата няма нито един свободен терминал за разтоварване на един кубик газ. Нито един в Европа. И това е слабото място на Европа. Газ има, само че няма по какъв начин да влезе в Европа. Всички тези терминали са резервирани от компании. Те няма газ. Те чакат да се появи някой.

- Няколко думи за позицията на ГЕРБ за решение на газовата рецесия? ГЕРБ е подготвен да поучава по какъв начин да стане диверсификацията - като разгласи служебното държавно управление търг за доставки на полутечен газ за 10 години?

- След като толкоз време нищо не беше направено в тази посока, предлагането за дълготраен контракт на референтна цена е добър. Но от кой момент го търкаляме този проблем? Изведнъж ГЕРБ си го присвоиха. Няма неприятно, стига да се случи. Но това не може да стане за два месеца. До края на годината в случай че стане, ще бъде знамение. Необходима е огромна подготовка по новия контракт. Та по този начин....

- Ще сключим ли с Азербайджан дълготраен контракт за повече от 1 милиарда куб. м. газ?

- Ние си имаме дълготраен контракт, само че за един милиард. Поискахме дълготраен контракт за повече. И азерите ни споделиха, да си решим въпроса с метода на доставка. Но това не е допустимо по няколко аргументи. Едиственият вид е, в случай че може газ да влиза през Турция.

- А има ли някакво зрънце истина, че по азербайджанските тръби тече и съветски газ?

- Това са следващите нелепости. Говорят, че предходната година били толкоз, в този момент ще се повече. Дори не знаят режима на Шах Дениз. Първата година в никакъв случай не се пуска на 100 %. Това е.

- И накрая- познавате ли новият енергиен министър Росен Христов. Известен ли е той след енергийните специалисти?

- Не го познавам. Президентът Радев би трябвало да отговори, за какво е чужд. Никой не го познава. Просто той има различен бизнес.

Разговаря Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР